Dünya Berlusconi özür diledi

Berlusconi özür diledi

Paylaş
Berlusconi özür diledi

Seks skandalları nedeniyle istifa etmesi beklenirken, ekonomik krizin bir yıl önce koltuğundan ettiği İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi, ülkeyi krizden çıkaramadığı için İtalyan halkından özür diledi

Geçen yıl Kasım ayında mevkisini Ekonomi Profesörü Mario Monti’ye bırakmak zorunda kalan Silvio Berlusconi, bundan tam 1 yıl sonra İtalyanlardan özür diledi.

76 yaşındaki Berlusconi, Gazeteci-Yazar Bruno Vespa’nın son kitabı ’Il Palazzo e la Piazza’ (Saray ve Meydan) adlı kitabında içini döktü. Vespa’nın sorularını yanıtlayan Berlusconi, "İtalyanlardan özür dilemeyi düşündüm çünkü başarılı olamadım. İşsizlik oranını, son 20 yılın en düşük seviyesinde bıraksak da, kriz tüm çabalarımızı yok etti" dedi.

"Krizin en zor dönemlerinde sosyal barışı garanti ettik" diyen Berlusconi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"38 milyarlık sosyal yardım yaptık. Kamu harcamalarında ilk kez gerçek kısıntıya giderek, bakanlıkların harcamalarını azalttık ve işten çıkarmalara yönelik en büyük ödeneği sağladık."

TEKRAR SİYASET SAHNESİNE DÖNMEYİ İSTEMEDİM

Genel seçimlerde tekrar aday olup olmayacağı konusu muallakta kalan Berlusconi, tekrar siyaset sahnesine dönmeyi düşünmediğinin gerçekliğine ilişkin bir soruya, "Tüm partililerimden, siyaset sahnesinde kalmam ve hareketin adeta bir babası olmam yönünde baskı görsem de, siyasete dönmek istememem bir gerçek" diye yanıt verdi. Berlusconi, kurucusu olduğu Halkın Özgürlüğü Partisi’nin (PDL) genel sekreterliğini bıraktığı Angelino Alfano’nun, merkez sağı toparlama konusunda çok doğru bir isim olduğunu da dile getirdi.

MERKEZ SAĞ BENSİZ DAHA İYİ BİRLEŞİR

Başbakanlığa yeniden aday olmaktan vazgeçmesinin nedenlerinden birinin, merkez sağdaki bazı liderlerin kendisine karşı olan komplekslerinin, üzerinde incitici bir etki bırakmış olduğunu ifade eden Berlusconi, "Böylece bensiz, merkez sağdaki seçmen daha kolay birleştirilebilir ve ılımlı bir koalisyon elde edilebilir. Bu, 1948 yılından beri İtalyanların azınlığını temsil eden sola karşı bir zafer kazanmanın tek yoludur" dedi.

Partisi PDL’in yeni liderinin belirleneceği 16 Aralık’taki Kurultay’ı da değerlendiren Berlusconi, "Bu, tarihi bir olay olacak çünkü Berlusconi’nin halefini seçecekler. Açık, hür, siyasi profili yüksek bir yarış olacak" derken, partisinin yeni liderinin, İtalyanları yeniden uyanışa geçirmesinin ve solun iktidara gelmesini engellemesinin önemine de değindi.

Esma ÇAKIR/ROMA, (DHA)

Haberin Devamı