Gündem Besicinin "çoban bulamama" isyanı

Besicinin "çoban bulamama" isyanı

Paylaş
Besicinin "çoban bulamama" isyanı

Tokat'ta 250 küçükbaş hayvanı bulunan besici, 2 bin 500 ücretin yanı sıra barınma ve yemek ihtiyacını karşılayacak olmasına rağmen bulamamanın sıkıntısını yaşıyor

Tokat’ta 250 küçükbaş hayvanı bulunan besici, 2 bin 500 lira aylık ücretin yanı sıra barınma ve yemek ihtiyacını karşılayacak olmasına rağmen çoban bulamıyor.

Haberin Devamı

Besici Alpaslan Fiyat (43), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaptığını söyledi. Son yıllarda hükümetin hayvancılık konusunda yatırımları bulunduğunu dile getiren Fiyat, "Hayvan yetiştiricileri azaldı, çünkü gideri çok.

Bir de köyde her türlü iş olduğu için bir işe zaman ayıramıyor köylüler. Bazı köylüler her şeylerini satarak büyükşehirlere taşınıyor" dedi. Besicilerin çoban bulmakta zorlandığını ifade eden Fiyat, şöyle konuştu: "İşlerin çok olmasından dolayı yetişemiyorum. 250 küçükbaş hayvanım var, aylık 2 bin 500 liraya çalışacak çoban bulamıyorum.

Bence aylık olarak çok iyi para. Çobanlık mesleğine insanlarımız yanaşmıyor. Bu mesleği küçümsüyorlar. Küçümsedikleri için de kimse kabul etmiyor. Çobanlıkla uğraşanlara kız vermiyorlar, çobanlar evlenemiyor. Gençler bu mesleği yapmıyorlar, gidip asgari ücretle dışarıda çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Eğer çoban bulamazsam sürüyü satmayı düşünüyorum. Böyle giderse zamanla biz de şehre göç edeceğiz." Alpaslan Fiyat, Tokat Valisi Cevdet Can’a çoban bulmakta zorlandıklarını söyleyip kendilerine yardımcı olunmasını istediklerini sözlerine ekledi.