Sağlık 'Beslenme yetersizliği' büyük bir tehdit

'Beslenme yetersizliği' büyük bir tehdit

Paylaş
'Beslenme yetersizliği' büyük bir tehdit

Beslenme yetersizliği özellikle hastanede yatan hastaları ve bakımevlerinde kalan yaşlıları tehdit ediyor. Avrupa Birliği verilerine göre, toplumdaki normal bireylerin yüzde 5 ile 15'i, hastaneye yatan hastaların yüzde 30 ile 40'ı ve bakımevlerinde yaşayan yaşlıların yüzde 60'ı yetersiz beslenme riski altında

Senim TANAY KARAKUŞ

Haberin Devamı

senim.tanay@posta.com.tr

Antalya'da düzenlenen 9. Klinik Enteral ve Parenteral Nutrisyon Kongresi'de açıklanan ve herkes için iyi beslenme temasını vurgulayan ONCA Projesi (Optimal Nutritional Care For All), yetersiz beslenme konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak istiyor.

Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uyar "Hastalıklar yetersiz beslenmeye, yetersiz beslenme de hastalıklara sebep oluyor. Buradan hareketle Türkiye çapındaki 29 kamu hastanesinde yetersiz beslenmeyi tespit etmek için bir proje başlattık. Yetersiz beslenme hastalıklarda iyileşmeyi geciktiriyor, enfeksiyon riskini artırıyor, hastanede kalış süresini uzatıyor, ölüm oranlarını yükseltiyor ve ekonomik kayıplara neden oluyor" dedi.

Haberin Devamı

Proje yetkilileri, konu hakkında bilgilendirmede bulundu.

Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları A.D. Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Halil de kronik hastalıkları olanlarda, kanser hastalarında, yaşlılarda, çoklu tramva yaşayanlarda ve büyük ameliyat geçirenlerde yetersiz beslenme riskinin arttığını söyledi. Halil "Yetersiz beslenme konusunda uzman ekipler işbaşında olacak. Rahatsızlığı için herhangi bir bölüme başvuranlara, doktor kısa sorular yönlendirecek. Sonrasında elde edilen verilere göre doktor, hastanın yetersiz beslenme riski altında olduğunu saptarsa hastane bünyesindeki yetersiz beslenme biriminden destek isteyecek ve anında tedavi aşamasına geçilecek. Ekip içerisinde bir uzman hekim, diyetisyen, hemşire ve klinik eczacı yer alacak" dedi.

KİLO KAYBINI ÖNEMSEYİN

Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN) 2. Başkanı Prof.Dr. Sadık Kılıçturgay "Yetersiz beslenme daha az görülür, fark edilmesi güçtür. Hasta kilo kaybetmese de yetersiz beslenebilir; çünkü kas kitlesinde erime vardır. Bu tablo organ yetmezliğine kadar götürür. Kilo kaybedenlerin de bu durumu normal görmemeleri ve mutlaka doktoruna iletmeleri çok önemli" diye konuştu.

Dünya üzerinde yaklaşık 30 milyon insanın yetersiz beslenme sonucu öldüğü ve bu nedenle 171 milyar euro harcandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

PROJENİN AMACI NE?

ONCA (Optimal Nutritional Care For All) Avrupa çapında başlatılan bir proje. Bu projede, Avrupa’da hastalıkla ilişkili yetersiz beslenme riskini ortaya koymak ve riskli hastaları tedaviye yönlendirmek hedefleniyor. 2014 yılında Hırvatistan, Almanya, İspanya ve Türkiye'de başlatılan proje, daha sonra Fransa, Polonya, İsrail ve Slovenya'da da yürütülecek.