Ekonomi BES'te vergi iadesini unutmayın

BES'te vergi iadesini unutmayın

Paylaş
BES'te vergi iadesini unutmayın

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil olan 2 milyon kişinin yüzde 90'ının vergi mükellefi olduğunu belirtti

ÜÇTE BİRİ YARARLANIYOR

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bireysel emeklilik sistemi (BES) katılımcılarına, vergi avantajından yararlanma çağrısında bulundu.

BES’in 2 milyonuncu katılımcıya ulaşması dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Babacan, katılımcıların yüzde 90’ının vergi mükellefi olduğunu hatırlatarak, “Bu kişilerin ancak üçte biri vergi avantajından yararlanıyor” dedi. Babacan, bireysel emeklilik şirketlerinden, vergi avantajını daha yaygın biçimde anlatmalarını istedi.

EN BAŞARILI OECD ÜLKESİ

BES’te biriken fon miktarının 9.3 milyar lira olduğuna değinen Ali Babacan, “Bunun kartopu gibi hızlanarak büyümesini bekliyoruz. Türkiye’de emekli maaşı alan toplam 8 milyon kişi varken, BES’e bugünden 2 milyon kişi girdi” dedi. Babacan ayrıca, BES şirketlerinin geçen yıl yatırımlarından ortalama yüzde 9.5 nominal getiri elde ettiğini ve bu oranla Türkiye’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri içinde en başarılı ülke olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

56 YAŞINDA 200 BİN LİRA ALMAK MÜMKÜN

Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı ve Anadolu Hayat Genel Müdürü Mete Uğurlu, 6 yılı geride bırakan bireysel emeklilik sisteminin 2020’de 385 bin kişiyi emekli edeceğini söyledi.

Uğurlu aynı yıl, katılımcı sayısında 5.5 milyon kişiye, fon büyüklüğünde 115 milyar liraya ulaşmayı beklediklerini söyledi. Uğurlu, BES’e 25 yaşında aylık 100’er lira ile başlayan bir kişinin, 56 yaşında sistemden emekli olduğunda, bugünkü değer ile 200 bin liranın üzerinde bir birikime ulaşabildiğini bildirdi.

BİREYSEL EMEKLİLİK FONLARA KAVUŞUYOR

BES’te yeni enstrümanların kullanılması için yasal çalışmalar yapılıyor. Ana para garantili fonlar, örneğin altın gibi fonlar da BES’e katılacak. Sektör temsilcileri faize yatırım yapmayan kesimin bireysel emeklilik sistemine çekilmesi açısından bu fonların önemli olduğunu söyledi.

Bir bireysel emeklilik şirketi yetkilisi, “Geçen yıl altına dayalı bir fona yatırım yapabilseydik altındaki değer artışı müşterilerimize çok fazla kazanç sağlayabilirdi. Türkiye’de bu eksikliğin kapatılması gerekiyordu” dedi.

Haberin Devamı