Ekonomi Beyaz gibi davranan siyah kumaş ürettiler

Beyaz gibi davranan siyah kumaş ürettiler

Paylaş
Beyaz gibi davranan siyah kumaş ürettiler

Beyaz gibi davranan siyah kumaş ürettiler

İzmir’de yüksek teknolojiye dayalı kumaş üretimi yapan Ekoten Tekstil firması, yaz aylarında koyu renk giyinmenin önünü açacak bir kumaş geliştirdi. Işığı emmesi nedeniyle sıcak havada tercih edilmeyen siyah kumaşları, özel bir kimyasal işlemle ışığı yansıtan beyaz kumaşların karakterine dönüştüren firma, önemli oranda ihracat yapmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Ekoten Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, firmanın Torbalı ilçesindeki tesislerinde açıklamalarda bulundu. Halen günde 30 tonluk kapasiteyle Avrupa’nın en büyük örgü kumaş üretimini yapan firmanın bu yılı, geçen yıla göre yüzde 20 büyümeyle kapatarak, 50 milyon avro ciroyla kapatacağını dile getiren Ünlütürk, fabrikada üretilen kumaşların dünyanın önde gelen hazır giyim markaları tarafından kullanıldığını ifade etti.

Tekstilde artık örtünme, ısınma ve moda ihtiyaçlarının çok ötesinde taleplerin ortaya çıktığını, giysiler ve diğer tekstil ürünlerinden insan hayatını kolaylaştıracak faydalar beklendiğini dile getiren Ünlütürk, bu arayışın teknolojinin ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin önemini artırdığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Bu kapsamda üretim anlayışlarını değiştirerek yenilikçi kumaş üretimine odaklandıklarını ifade eden Ünlütürk, müşterilerin ihtiyaçlarına göre kumaş geliştirdiklerini belirtti.

Ünlütürk, önceki yıllarda Almanya’daki itfaiye teşkilatının kullanacağı giysiler için geç tutuşan ve koku üretmeyen, büyük spor giyim markaları için ter emici ve bakteri üremesini engelleyici, kayak giysileri için UV filtreli kumaş ürettiklerini, son olarak İngiltere’de okul kıyafetleri üreten bir firma için kir tutmayan kumaş geliştirdiklerini belirtti.

Dünya genelinde laboratuvar ortamındaki çalışmaları yakından takip ederek bu teknolojilerin tekstile uyarlanmasında aktif rol oynadıklarını dile getiren Ünlütürk, son olarak siyah kumaşların karakterini değiştiren bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Almanya’da geliştirilen Coldblack boyar maddesini kumaşa uygulayarak kimyasal işlemlerle yenilikçi bir siyah kumaş geliştirdiklerini dile getiren Ünlütürk, şöyle dedi:

"Siyah kumaş özellikle yazın sıcak günlerinde insanı bunaltması nedeniyle tercih edilmiyordu. Geliştirilen bu teknolojiyle siyah kumaş beyaz gibi davranarak ışığı büyük oranda yansıtacak. Kumaşın görünümünde herhangi bir farklılığa neden olmayan bu işlemle artık yazın en sıcak günlerinde dahi sıcaktan etkilenmeden siyah tişört giymek mümkün olacak. Şu anda deneme üretimlerini yapıyoruz. Gelecek yıl bu ürünleri raflarda görebileceğimizi tahmin ediyorum."

Haberin Devamı

-25 YIKAMAYA DAYANIKLI KUMAŞLAR-

Ünlütürk, yeni fonksiyonlar geliştirmenin yanında mevcut kumaşların daha dayanıklı olması için de çalışmalar yürüttüklerini bu kapsamda ABD’li bir firmayla yenilikçi apre teknolojileri üzerine çalıştıklarını dile getirdi.

Bu uygulamayla 25 yıkamaya dayanıklı kumaş geliştirdiklerini anlatan Ünlütürk, şunları söyledi:
"Normalde özellikle koyu renk kumaşların 4 yıkamada rengi atmaya ve çekme yapmaya başlar. Dünyada örgü kumaşlarda sadece bizde olan bu teknolojiyle 25 yıkamada dahi ilk günkü renk ve biçimini koruyan, dayanıklı kumaşların üretimine başladık. Bunu bu sezon Marks&Spencer’a verdik. Şimdi bu teknolojiyi ucuzlatmak için Santez Projesi yürütüyoruz. Çalışmanın tamamlanmasıyla giyim alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştirecek çok dayanıklı kumaşlar üreteceğiz."

Hazır giyimin yanında otomotiv sektörü için de kumaş geliştirmeye başladıklarını ifade eden Ünlütürk, bir Alman otomotiv markası için Hollandalı bir şirketle, içinde ısıtma ve soğutma kanalları bulunan döşeme kumaşı geliştirdiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Ünlütürk, fonksiyonel ürünlerin iç pazarda payının henüz düşük olduğunu, fiyatlarının düşmesiyle iç tüketimin de artacağını belirterek Ekoten’in toplam üretimi içinde yüzde 10-15 pay tutan teknik tekstil üretimini her geçen yıl artırdıklarını kaydetti.

-KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEK-

Grubun diğer şirketi olan Sun Tekstil’in ise yıllık 1-1,5 milyon adetlik üretim kapasitesine sahip olduğunu ve 2010 yılını yüzde 55 büyümeyle 56 milyon avroluk ciroyla kapattığını ifade eden Ünlütürk, krizi fırsata dönüştürmeyi başardıklarını söyledi.

Krizle birlikte İspanya ve İngiltere’deki rakiplerin güç kayıplarını iyi değerlendirdiklerini ifade eden Ünlütürk, Avrupa pazarında büyümeye devam edeceklerini ve 750 kişilik istihdam rakamını korumayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Tolga Albay / AA