Yaşam Beykoz’da ebabil kuşu bulundu

Beykoz’da ebabil kuşu bulundu

Paylaş
Beykoz’da ebabil kuşu bulundu

Beykoz’un Göksu Mahallesi’nde ikamet eden vatandaşlar, bahçelerinde "ebabil kuşu" buldu

Beykoz’da ikamet eden Esin Zeybekoğlu, sabah saatlerinde evinin balkonunda hareketsiz duran kuşu alarak, Göksu Evleri içerisindeki veteriner kliniğine getirdi. Klinikte yapılan incelemeler sonrasında Zeybekoğlu’nun bulduğu kuşun ebabil olduğu ve herhangi bir sağlık sıkıntısının bulunmadığı belirlendi.

Haberin Devamı

'BİR SIKINTISI YOK'

Kuşu bulduktan sonra sıcak hava nedeniyle inmiş olabileceğini düşünerek su içirdiğini anlatan Zeybekoğlu, kendisinin bir de hekimin görmesinin iyi olacağını düşünerek veterinere getirdiğini anlattı. Zeybekoğlu, "Evimin balkonunda kuşun hareketsiz olduğunu görünce çok şaşırdık. Hemen site içerisindeki klinikte muayene ettirdik. Çok şükür bir sıkıntısı yok. İlgili yerlere de böyle bir kuş bulduğumuza dair bildirimleri de yaptık. Tabii ebabil olduğunu öğrendiğimizde daha da şaşırdık. Şimdi kuşa evimizde biz bakıyoruz." dedi. Klinik yetkilisi Eren Molulu ise uzun süre uçan ebabillerin bir süre sonra yorgunluktan düştüklerini ve tekrar havalanma ihtimallerinin zayıf olduğunu söyledi.

EBABİL KUŞU NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Ebabil kuşları diğer kuşlardan farklı olarak tüm ömürlerini uçarak geçiriyor. Sadece üremek için yere konuyorlar ve bir daha havalanmıyorlar. Kendilerine has kanat yapısı uçarken aynı zamanda uyumalarını sağlıyor. Tam canlı türlerinden kaçtıkları için nadir görülüyorlar. Halk arasında Ebabil kuşu görenlerin o yıl hiçbir sıkıntı yaşamayacaklarına inanılıyor.

Haberin Devamı

KUR’AN’DA ADI GEÇİYOR

Ebabil, Kur’an-ı Kerim’de adından söz edilen ender kuşlardan bir tanesi. 570 yılında Yemen Valisi Ebrehe, Kabe’yi yıkmak için fil ordusu ile Kabe’ye hareket eder. Kabe’nin girişinde Ebabil kuşlarından oluşan sürü, gagalarıyla taşıdıkları taşları fil sürüsünün üzerine bırakır. Ebrehe’nin fil ordusu atılan taşlarla yenik düşer. Fil suresinde de bu olay anlatılır.

EBABİL KUŞUNUN ÖZELLİKLERİ

* 16–17 cm boyunda, kentlerde ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür.

* Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir.

* Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.

* Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar.

* Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar.

* Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler

İSTANBUL (AA)