Gündem Beyoğlu'nda açlık grevlerine destek eylemi

Beyoğlu'nda açlık grevlerine destek eylemi

Paylaş
Beyoğlu'nda açlık grevlerine destek eylemi

Cezaevleri'nde gerçekleştirilen açlık grevlerine destek vermek için Taksim Meydanı'nda toplanan Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Halkevleri üyesi yaklaşık 500 kişi Galatasaray Meydanı'na yürüdü

"Görüşmeler başlasın, ölümler durdurulsun. Savaşın ve zulmün iktidarı AKP’den hesap soracağız" yazılı pankart taşıyan grup Galatasaray Meydanı’na geldi. Burada grup adına Tiyatro Sanatçısı Ender Yigit, basın açıklaması okudu. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bugün açlık grevlerinin 56. günü. 12 Eylül’de başlatılan ve 700’e yakın mahpusun sürdürdüğü açlık grevlerine katılım 5 Kasım itibariyle 10 bine ulaştı.
Cezaevlerinden ölüm haberleri duymak istemiyoruz. Özgürlükleri Kürt sorununda çözümsüzlük politikaları nedeniyle kısıtlanmış insanların sesine kulak verilsin istiyoruz. Açlık grevindeki Kürt mahpusların anadilde eğitim, savunma ve tecritin kaldırılması ile çerçevesini çizdikleri talepler açıktır.

Sürekli yalan söyleyen, oyalayan, tehdit eden demokratik talepleri zor yoluyla bastırmaya çalışan AKP’ye boyun eğmiyoruz. Halkları birbirine düşüren politikaların karşısında duruyoruz. Erdoğan’ın "açlık grevi diye birşey yok" açıklaması, ülkenin dört bir yanında açlık grevindeki mahpusların durumunu ve talepleri görünür kılmak için sokağa dökülenlere dönük saldırılar iktidarın elinde yalandan ve şiddetten başka birşey kalmadığım göstermektedir. Şiddeti ve yalanı hükümsüz kılan tek gerçek güç ise halkın direnişidir. AKP iktidarının tırmandırmaya çalıştığı milliyetçiliğin ve şovenizm karşısında bu topraklarda yaşayan tüm halkların kardeşliğini ve eşitliğini savunmaya devam edeceğiz. Açlık grevindeki mahpusların taleplerine kayıtsızlığın tek bir tercümesi vardır; AKP savaş diyor, ölüm diyor, halklar birbirine düşman olsun diyor buna izin vermeyeceğiz.

Zorbalığa, emperyalizme, faşizme ve gericiliğe karşı ardeşliği ve bir arada yaşamayı savunuyoruz. AKP iktidarı, emekçilere ve halklara açılmış bir savaşın iktidarıdır. Suriye’de savaşı kışkırtan, emekçilerin yaşamım cehenneme çeviren, iktidara muhalif olana yaşam hakkı tanımayan AKP’nin "açılım" sahtekarlığı ile ülke halklarını kandırma ve oyalama politikasına, savaşı "çözüm" diye yutturmaya çalışmasına dur diyoruz.

AKP, iktidara gelişinden itibaren "açılım" yalanlarına devam ederken Kürt halkının taleplerini şiddet, inkar, tutuklama, hapishane ve tecrit politikaları ile bastırmaya, Kürt halkının siyasi temsilcilerini, milletvekillerini cezaevlerine doldurmaya devam etmiştir. Bugün açlık grevleri vesilesiyle üzerinde konuştuğumuz konu 30 yıldır süren bir savaştır. Mahpusların talepleri Kürt halkının talepleridir. Burdan bir kez daha birlikte dile getiriyoruz. Kürt sorununda her tür inkarcı politikaya, anadil yasaklarına, tecrite hayır diyor, müzakerelerin başlamasını istiyoruz.

Halkevleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi olarak hükümeti uyarıyoruz. Açlık grevlerine karşı duyarsızlığın sürmesi siyasi iktidarın da altından kalkamayacağı sonuçlar doğuracak, yaşanacak ölümlerin, sakatlıkların ve politik gerilimlerin sorumlusu İktidar olacaktır. Görüşmeler başlamaları, ölümler durdurulmalıdır.

Halkımızı, barışın egemen olduğu bir ülkede yaşamak isteyen tüm yurttaşlarımızı, aydın ve sanatçı dostlarımızı eşit ve kardeşçe bir yaşam için savaşın ve zulmün iktidarı AKP’den hesap sormaya çağırıyoruz."

Grup açıklamanın okunmasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Timur TARLIĞ/İSTANBUL, (DHA)