Cumartesi Postası Beyoğlu'nda Japon modası

Beyoğlu'nda Japon modası

Paylaş
Beyoğlu'nda Japon modası

Beyoğlu'nda Japon modası

Merve ÖZAYTEKİN-POSTA

Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi artık İstanbul’da da dünya modasına yön veren kıyafetler bulmak mümkün. Üstelik ‘çok uzak’ olanları bile! Beyoğlu-Meşrutiyet Caddesi’nin çıkışında bulunan ‘Edo’ isimli Japon mağazası İstanbul modasına yön veren dükkanlar arasında kendini göstermeye başladı. Nil Karaibrahimgil, Ayşegül Aldinç, Günseli Kato gibi ünlüler Edo’dan alışveriş yapıyor ve şıklıklarına şıklık katıyor...

ADINI TOKYO'NUN ESKİ ADINDAN ALIYOR

Küçük dükkanlarla dolu, tarihi bir avlusu bulunan İstanbul-Hazzo Pulo Pasajı’nın çıkışındaki Edo, vitrinindeki rengarenk peruklarıyla, enteresan kıyafetleriyle ve minik biblolarıyla dikkat çekiyor. Vitrininden, mağazada Uzakdoğu kültürüne ait parçalar sattığını az-çok anlıyorsunuz. Ama içeri girmeden nasıl bir dünyayla karşılaşacağınızı hayal etmeniz mümkün bile değil! Çünkü mağazaya girer girmez her aksesuara, kıyafete, ayakkabıya, çantaya dokunmak, incelemek hatta denemek istiyorsunuz!

Mağazadaki sıradışı bu ürünleri teker teker keşfettiğinizde de yüzünüzde bir gülücük oluşuyor. Eğer hala Japon modasının kimono gibi geleneksel kıyafetlerden oluştuğunu düşünüyorsanız, bu mağaza ön yargılarınızı yıkmaya yetecek. Çünkü günümüzde Batı modasının bile ilham kaynağı Japonya ve bunu bu mağazada fazlasıyla hissedebilirsiniz.

Adını Japonya’nın başkenti Tokyo’nun eski adından alan Edo’da filmlerden, dergilerden, kitaplardan aşinası olduğumuz ‘Japon sokak modası’na ait parçaları bulabiliyorsunuz. Edo’da satılan ürünlerin aynısı Japonya’da sokak modasının hakim olduğu en ünlü bölgelerden Harajuku, Shiburya ve Kyoto’da da satılıyor. Japonya’da sadece beş adet üretilen bu ürünlerin bir adeti de Edo’ya gönderiliyor.

5 BİN TL'YE SAMURAİ KIYAFETİ SATILIYOR

Edo’da satılan sıradışı bu ürünlerin Türkiye’ye gelmesini sağlayan isimse, Japonya’da yaşayan Türk işadamı Yıldırım Deliktaş. Yıldırım Bey, Japon ortağı İtikuru ile İstanbul’da böyle bir mağazanın eksikliğini fark edince Edo’yu Beyoğlu’nda açmaya karar vermiş. Bugün Japonya’da çıkan, moda olan her ürünü Türkiye’deki mağazası Edo’ya gönderiyor.

Gotik, lolita ya da Japon usulü bir punk olmak için bile yüzlerce seçenek var Edo’da. Mağazadan ister çılgın bir kız, isterseniz de çok şık bir kadın olarak çıkabilirsiniz. Erkeklerse kendilerine göre anime desenli t-shirtler, şapkalar ve gözlükler bulabilir. Her zevke hitap eden kıyafetler satan mağazada topuklu ayakkabılardan mini eteklere, iç çamaşırından rengarenk çoraplara, çantalardan cam inciye kadar pek çok ürün var. Geleneksel Japon kültürünü yansıtan kimono, tokyo, cinbe adındaki erkek pijamaları, daruma adlı dilek bebekleri ve ev biblolarını da Edo’da her zaman bulabilirsiniz.

Mağazanın en ilgi gören ürünü ise parmak arası botlar. Japonya’da çalışma saatlerinin uzun olmasından dolayı tasarlanan botlar, ayak parmaklarına masaj yapıyor. Edo’nun tek dezavantajı mağazadaki ürünlerin çok çabuk tükenmesi. Her parça Japonya’dan tek adet geldiği için kısa sürede de satılıyor. Bu yüzden yolunuz Edo’ya düşerse beğendiğiniz parçayı vakit kaybetmeden hemen alın. 5 TL’den 5 bin TL’ye kadar her bütçeye uygun ürünün bulunduğu mağazadaki en pahalı ürün evde süs olarak kullanabileceğiniz Samurai kıyafeti. Ayrıca mağazanın üst katında kadınların çok ilgisini çeken, özel boyayla yapılan tırnak sanatı uygulanıyor.

2

Haberin Devamı