Cumartesi Postası Beyoğlu'nda sahaf festivali

Beyoğlu'nda sahaf festivali

Paylaş
Beyoğlu'nda sahaf festivali

2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde birçok yeniliğe imza atan Beyoğlu Belediyesi şimdi de 4. Beyoğlu Sahaf Festivali'ne ev sahipliği yapıyor

Haber: Eylem Keskin

Haberin Devamı

eylem.keskin@posta.com.tr

Kitap pek çoğumuzun en büyük dostlarından. Hele bir de tarihin tozlanmış raflarından çıkıp geliyorsa... Beyoğlu Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Sahaf Festivali her yıl kitap dostlarını ağırlıyor. Gezipark’taki standlara yerleşen sahaflar birbirinden değerli kitap, resim, dergi, afiş ve plakları eskinin kıymetini bilenlerle buluşturuyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivale İstanbul’un çeşitli semtlerinden toplam 74 sahaf katıldı ve Gezipark’taki yerini aldı.

Festivalin ziyaretçileri İstanbul’un dört bir yanından geliyor. Ataşehir’den de, Üsküdar’dan da, Sarıyer’den de konuğu var sahafların. Öğrenci de, avukat da, okul müdürü de, esnaf da ziyaret ediyor, kitapları, dergileri inceliyor. Ve çoğu zaman hiçbir yerde bulamayacağı eserlere sahip oluyor...

Haberin Devamı

Festivalde gezi kitaplarından romanlara, çizgi dizilerden ders kitaplarına kadar pek çok şeyi bulmak mümkün. Fiyatlar ortalama 5-10 TL arasında değişiyor. Tabii asırlık kitapları, değerli eserleri saymazsak. Cumhuriyet öncesine ve ilk yıllarına ait hisse senetleri koleksiyonları, noter evrakları, Osmanlı tapuları özellikle koleksiyoncuların ilgisini çekiyor. Muntazam bir şekilde sıralanan standların önünde pazar usulü seç beğen 5 Lira olan kitapların bulunduğu kutular var. Osmanlı çini, kilim, kumaş motiflerinin yer aldığı kitaplar da büyük rağbet görüyor. Eski, siyah-beyaz anı fotoğraflarına ilginiz varsa sahafların sonuna doğru yürüyün.

Bu fotoğraflar özellikle dönem dizileri ve sinema filmlerinin yükselişe geçtiği günümüzde kullanılmak üzere iyi birer malzeme olabilir. Sanırım bu yüzden sanat yönetmenleri de sahafların sıkı takipçisi. Sahafı dolaşırkan çocukluğunuza da dönebilirsiniz. Eski çizgi romanlar raflardaki yerine çoktan almış bile. Özellikle de unutulmayan kahraman Tommiks’in kitapları çok ilgi görüyor. Siz sahaf olduğuna bakmayın. Standlarda sadece kitap yok. Sinema tarihine ilginiz varsa eski afişlerin yer aldığı standa mutlaka uğramalısınız. 1950’li yılların orijinal sinema afişlerinin de yer aldığı sahafta ‘Vesikalı Yarim’, ‘Masumiyet’ gibi Türk sineması için dönüm noktası oluşturmuş filmlerin afiş ve posterleri de yer alıyor. Eski plakların olduğu standdan yükselen eski şarkılar ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Haberin Devamı

Pikap sesini takip ettiğinizde plakların satıldığı standa ulaşabilirsiniz. Fiyatlar plakların tarihine göre değişiyor. 10 Lira’ya da 100 Lira’ya da plak var. Sahafta liderlerin imzalı evrakları, mektupları, Karagöz üzerine malzeme, şairlerden şairlere imzalı kitaplar, Osmanlı’nın gündelik yaşamına ait belgeler, İstanbul tarihine ait görsel malzemeler de sergileniyor. Taksim’in göbeğinde Gezipark’ta kurulan sahafı gezmek için 28 Eylül’e kadar vaktiniz var. Ama orijinal parçaları kaçırmamak istiyorsanız geç kalmayın. Sahaflar her gün sabah saat 10.00’dan 24.00’e kadar açık.