Gündem Biber gazı yerine çürük sarımsak kokusu!

Biber gazı yerine çürük sarımsak kokusu!

Paylaş
Biber gazı yerine çürük sarımsak kokusu!

Polislerin toplumsal olaylara müdahalede kullanması için için biber gazına alternatif olacak sarımsak kokulu boya topu üretildi

Polislerin olaylara müdahalede kullandığı biber gazına alternatif boya topları (paintball) ile gösterilerde orantısız gaz kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Çürük sarımsak kokan renkli boya topları, biber gazının geniş alana etkisinin aksine, hedef kişileri uzaktan atışla işaretleyebiliyor.

Haberin Devamı

Boya topu imalatçısı Aytekin Atbin, “Topların rahatsız edici boyutta çok kötü bir kokusu var. Zor çıkan bir boyaya sahip ve biber acısı etkisi veren bir malzeme barındırıyor. Polis, 70 metreye kadar rahatlıkla kullanabilir.” dedi.

ALTERNATİF SARIMSAK KOKULU BOYA TOPU

Uluslararası Adli Bilim Kurumları Birliği Kongresi’nde çevik kuvvet ekiplerinin standında polislerin kullanabileceği yeni alternatif araçlar da tanıtıldı. Araçların içerisinde özellikle Gezi olaylarında sıkça görülen biber gazı kapsülüne alternatifler de yer aldı. Paintball oyununda kullanılan küçük boya toplarının içerisine biber gazı etkisi yapan ve özel tüfeğiyle ateşlenebilen kötü kokulu toplar, bunlardan bir tanesi. Boyalı toplar ile olaylarda orantısız gaz kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Akay Paintball Genel Koordinatörü Aytekin Atbin “Olaylarda emniyetin müdahalesi sırasında, çevrede konu ile alakası olmayan kişilerin çektiği sıkıntılar ve zararları görünce buna bir çözüm bulabilir miyiz düşüncesi hasıl oldu. Bu projeyi geliştirdik. Bu proje, emniyetin kullanabileceği paintball topları kökenli bir malzeme. Paintball topunun biraz daha değiştirilmiş, 3 farklı etkisi olan ve polislerin kullanımına göre uyarladığımız bir ürün. Vatandaşa ekstradan bir etkisi olmayacak. Kullandığımız bütün malzemeler gıda ve ilaç sanayinde kullanılan malzemelerden imal edilmektedir.” ifadelerini kullandı.

'HEDEF KİŞİLER, RENKLİ TOPLARLA İŞARETLENEBİLİR'

Renkli boya toplarının 3 farklı etkisi olduğunu belirten Atbin, “Birincisi çok kötü bir kokusu vardır, rahatsız edici boyutta. Zor çıkan bir boyaya sahip ve biber acısı etkisi veren bir malzeme var içinde. Polis 70 metreye kadar rahatlıkla kullanabilir. Sadece hedef kitleye yönelik kullanılır. Ayrıca kişileri işaretlemesine yardımcı olup daha sonra yakalamasına kolaylık sağlayacak bir ürün.” şeklinde konuştu.

Kapsüllerin sığır jelatininden üretildiğinin altını çizen Atbin, “Kapsülümüzün dışı sığır jelatininden üretilmektedir. İçi de ilaç sanayinde kullanılan malzemelerden oluşmaktadır. Bizim kapsülümüzün özelliği dünyada paintball topları domuz jelatininden üretiliyor, bizimkisi ise sığır jelatini.” dedi.

Haberin Devamı