Hakan Çelik 'Bıçak sırtı' bir durum yok
HABERİ PAYLAŞ

'Bıçak sırtı' bir durum yok

Haberin Devamı

Partiler 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasına nasıl hazırlanıyor? Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP cephesinin beklediği gibi “Evet” sonucu çıkacak mı?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesini öngören sistem neler getirecek. Cumartesi sabahı Ankara’da Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla AK Parti’nin kampanyası resmen başlayacak.

İktidar partisinin yol haritasını ve değişikliğe bakışını konuşmak üzere dün Ankara’da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la bir araya geldik. Bu süreçte öne çıkacak konuları paylaştı ve anketlerle ilgili görüşlerini aktardı.

■ Halkoylamasına sunulan değişiklik paketi ne getirecek? Cevdet Yılmaz 4 madde sıralıyor:

1 - Vesayet kalkacak, demokrasi kökleşecek.

2 - Refah artacak, kalkınma hızlanacak: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karizmatik kişiliği bugüne kadar sistemin zaaflarını örtüyordu. Bu nedenle sistemin güçlenmesi çok önemli. Ayrıca mevcut çok başlılık mutlaka sona ermeli.

3 - İçerde güvenlik, huzur ve birliği pekiştirmek: Terörle mücadelede hızlı yönetim sağlanacak. Cumhurbaşkanı adayı en az yüzde 50’yi hedefleyeceği için kutuplaşmanın aşılmasına katkı sağlamış olacak.

4 - Türkiye’nin uluslararası etkinliği artacak: Küresel fırtınalardan geçildiği şu dönemde dışarda etkili olabilmek için Türkiye yönetim sistemini mutlaka güçlendirmeli.

■ Peki yeni düzenleme gençleri hangi yönüyle ilgilendiriyor? Türkiye’de 18-24 yaş aralığında 8 milyon genç var. Halkoylamasıyla bu grubun da seçilme hakkı sağlanmış olacak. Temsilde adalet adına önemli bir girişim.

■ Yargı ile ilgili nasıl yenilikler var? Daha önce Cumhurbaşkanı’nın işlemleri yargı denetimine açık değildi. Artık yargı denetimine açılıyor. Yeni sistem Cumhurbaşkanı ve Meclis’i daha fazla uzlaşmaya zorlayacak. Yargıda birlik sağlanacak. Askeri ve sivil yargı ayrımı kalkacak. Disiplin mahkemesi dışında askeri yargı organı kalmayacak. Bu arada Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) da yapısı değişiyor ve HSK adını alıyor.

■ Şu ana kadar yayınlanan anketler nasıl bir fikir veriyor? Seçim sonuçlarına dair tahmin yapmak için erken. Saha henüz halkoylamasına ısınmış değil. Sağlıklı tahmin vermek için biraz daha zaman geçmesi gerek.

AK Parti bu süreçte kararsız kitleyi bilgilendirmek, karar vermiş olanların da kararlarını pekiştirmek istiyor. Cevdet Yılmaz, “Bıçak sırtı bir durum yok ancak rehavete kapılacağımız bir durum da söz konusu değil” diyor.

En çok merak edilen sorulardan biri Kürt kökenli seçmenin tavrıyla ilgili. Yılmaz’a göre, Kürtler statükonun bekçisi değil, onlar da değişimden yana olacaklar. Terör örgütü çukur siyasetiyle bölge halkına ağır bedel ödetti ve bunun hiçbir karşılığının olmadığı net şekilde ortaya çıktı.

Dolayısıyla “Hayır” cephesinin dillendirdiği gibi Kürtlerin blok olarak Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkması gibi bir tespit geçerli değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder