Tamer Heper Bildiğiniz gibi değil
HABERİ PAYLAŞ

Bildiğiniz gibi değil

Gayrimenkul sadece taşınamaz malvarlığı mıdır, tekneler de gayrimenkul müdür? M.M.

Sorunun birinci bölümü sorulabilen bir sorudur da ikinci bölümü ilginç, öyle çok akla gelen bir problem değildir. Ancak tahmin ediyorum ki okuyucum bu konuda bir mesele ile karşılaşmış ki bana sormak aklına gelmiş. Önce gayrimenkul konusu. Gayrimenkulün halk arasındaki tarifi soruda olduğu gibidir, ancak hukuki yanıt bu değil. Hukuki tarif farklı. Gayrimenkul, arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerdir. İşte gayrimenkuller bunlardır. Yani üç madde.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

İkincisi biraz karışık, ikinci maddeye örnek intifa hakkı irtifak hakkı gibi tapuya tescille doğan haklar. (Bu biraz karışık olsun, bu kadar biline). Peki ya gemiler? İşte yukarıda saydım, bunlar arasında gemi yok, dolayısı ile tekneler veya gemiler gayrimenkul değil. Peki ne? Tescile tabi oldukları için bu yönden gayrimenkul benzeri, o kadar. Biraz karışık gibi ama böyle işte, ne yapalım kuralı koyan ben değilim.

Dilekçe yazın deneyin

Bir kamyon inşaat malzemem çalındı. Savcılığa başvurdum sanıklar hakkında takipsizlik kararı verdi. Bir üst mahkemeye başvurdum dört aydır yanıt alamıyorum. Bu nasıl adalettir, bunu hızlandırmanın bir yolu yok mudur? G.M.

Önce bir ifadeyi düzelteyim. Savcılığın takipsizlik kararına karşı başvurulan merci ağır ceza mahkemesidir. Bir üst mahkeme deyince sanki savcılık da bir mahkeme gibi algılanıyor, bunu düzeltmek istedim. Sonra geleyim gecikme faslına. Evet yıllardır şikayetimiz bu, davalar çok geç neticeleniyor. Bize “Artık bilgisayara geçtik davalar hızlanacak” denildi. Biz de buna inandık. bilgisayara geçildi ne oldu biliyor musunuz? Davalar daha çıkmaza girdi. Programlar her dakika çöküyor. Sizinkinin bilgisayar programının çökmesinden olduğunu sanmıyorum, böyle bir takipsizlik kararına yapılan itirazda da böyle dört ay sürmemeli. Sürmüş, peki, şimdi ne yapacağız. İlgili ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile başvurun. Mallarınız değerli, sanıklar ortalıkta belki de hâlâ suç işliyorlar, konunun aciliyeti nedeni ile bir an evvel karar verilmesini isteyin. Bir deneyin bakalım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder