Sağlık Bilgisayar oyunu Alzheimer yapabilir!

Bilgisayar oyunu Alzheimer yapabilir!

Paylaş
Bilgisayar oyunu Alzheimer yapabilir!

Kanadalı bilim adamları, bilgisayar oyunu tutkunlarının ekrana odaklanırken, beyindeki gri maddenin azalmasında rol oynayan 'caudate nucleus' alanını fazla kullandığını belirledi. Beyindeki gri maddenin azalması Alzheimer başta olmak üzere birçok nörolojik ve psikolojik hastalığa zemin hazırlıyor

Kanada’ki Montreal Üniversitesi’nden bilim adamları, bilgisayar oyunu tutkunlarının ekrana odaklanırken beyindeki hipokampus bölgesinde gri maddenin azalmasında rol oynayan "caudate nucleus" alanını fazla kullandığını belirtti.

Haberin Devamı

Bilim adamları, beynin hipokampus bölgesinde gri maddenin azalması ve bu bölgenin küçülmesinin Alzheimer başta olmak üzere birçok nörolojik ve psikolojik hastalıklara zemin hazırladığına dikkati çekti.

Ağaç ve dağların bulunduğu ekranda bazı nesnelerin bulunmasına yönelik bir oyun oynatılırken katılımcıların beyin görüntülerini ve göz hareketleri incelendi.

Araştırma sırasında oyun tutkunlarının nesneleri ararken "caudate nucleus" alanını, daha önce bilgisayar oyunu oynamayanlardan 2 kat fazla kullandığı görüldü.

Beyindeki ödül sistemi caudate nucleusun uyuşturucu ve alkol bağımlılığıyla da ilişkili olduğuna işaret eden bilim adamları, bu alan ne kadar fazla kullanılırsa Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara yakalanma riskinin o kadar arttığını belirtti.

Haberin Devamı

Araştırmanın sonuçları "Proceedings of the Royal Society B" dergisinde yayımlandı.

Daha önce yapılan bazı araştırmalar, bilgisayar oyunlarının öğrenme ve problem çözme becerisini artırdığını öne sürse de bilim adamları oyunların beyni değiştirdiği konusunda hemfikir.

AA