Gündem Bilim için çalıştı, bedenini bilime bağışladı

Bilim için çalıştı, bedenini bilime bağışladı

Paylaş
Bilim için çalıştı, bedenini bilime bağışladı

68 kuşağının öğrenci liderlerinden mimar Ali Süheyl Kırçak, kalp ameliyatına girerken 'Ölürsem kadavra olayım' dedi; şimdi bedeni bilime hizmet edecek

İzmir'de kalp ameliyatına girerken, ölmesi halinde bedeninin kadavra olarak kullanılmasını vasiyet eden mimar 69 yaşındaki Ali Süheyl Kırçak, ameliyatın ardından kaldırıldığı yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirdi. ODTÜ’de okuduğu yıllarda 68 kuşağının liderlerinden olan, TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi Genel Seketerliği de yapan Kırçak’ın annesi Perihan Kırçak ve kardeşleri de o vasiyeti yerine getirdi. Kırçak’ın kardeşi Süer Kırçak, "Hep bilim için çalıştı, son yolculuğunda da yine bilim için asil bir davranışta bulundu" dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi’nde eğitim gören Ali Süheyl Kırçak, 68 kuşağının temsilcilerinden olarak öğrenci liderliğini de yaptı. ODTÜ’den mezun olduktan sonra 2001 yılına kadar Ankara’da yaşayan Ali Süheyl Kıçak, birçok sivil toplum hareketenin içerisinde yer aldı. Bir dönem TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi genel sekreterliği de yapan Mimar Ali Süheyl Kırçak, daha sonra memleketi İzmir’e taşınarak annesi Perihan Kırçak’la birlikte yaşamaya başladı.

KALP RAHATSIZLIĞI GEÇİRDİ

İzmir’de bulunduğu süre içerisinde de sürekli gerek mimarlık alanında, gerekse toplumsal konularda bilimsel araştırmalar yapmaya çalışan Ali Süheyl Kırçak, 31 Ekim’de evinde aniden rahatsızlandı. yakınları tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Kıçak’ın, kalp krizi geçirdiği belirlendi. Hastanedeki tetkikler sonrasında, kalp rahatsızlığı ortaya çıkan 69 yaşındaki Ali Süheyl Kırçak, tedavi altına alındı.

ÖLÜM TARİHİ: 10 KASIM

5 Kasım’da ameliyata alınan Ali Süheyl Kırçak, anestezi öncesinde hem kardeşi Süer Kırçak’a hem de doktoruna, operasyon sırasında ya da sonrasında hayatını kaybetmesi durumunda, öldükten sonra da bilime hizmet etmek istediğini söyleyerek kadavra olmayı vasiyet etti. Ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesine kaldırılan Ali Süheyl Kırçak, diğer organlarındaki rahatsızlıkların da ortaya çıkması üzerine, 10 Kasım’da yaşamını yitirdi.

AİLESİ VASİYETİ YERİNE GETİRDİ


Kırçak’ın ölümünün ardından annesi Perihan Kırçak, kardeşleri Süer Kırçak, Zuhal Kırçak, o vasiyeti yerine getirdi. Ali Süheyl Kırçak’ın bedeni, tıp eğitimi alan öğrencilerin eğitimi için kadavra olmak üzere Dokuz Eylül Ünivesitesi Hastanesi’ne bağışlandı.

Ağabeyinin çok soylu bir davranışta bulunduğunu söyleyen Süer Kırçak, "Ailesi olarak biz sadece vasiyetini yerine getirdik. Hep bilim için çalıştı, son yolculuğunda da yine bilim için asil bir davanışta bulundu. Kararımızı duyan arkadaşları da büyük memnuniyet yaşadı. Aldığımız tepkiler de olumlu bir davranış gösterdiğini ortaya koyuyor" dedi.

GAZETELERDE ADINA İLAN DA VERİLDİ

Mimar Ali Süheyl Kırçak’ın ölümünün ardından ailesinin yanı sıra aralarında politikacı Eşref Erdem’in de bulunduğu çok sayıda arkadaşı da gazetelere ilan vererek ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Taylan YILDIRIM/ İZMİR, (DHA)-