Bilim - Teknoloji Bilim insanlarından ürküten uyarı: Dünya altıncı kitlesel yok oluşa gidiyor
Paylaş
Bilim insanlarından ürküten uyarı: Dünya altıncı kitlesel yok oluşa gidiyor

Yakın geçmişte milyarlarca hayvanın yok olduğunu vurgulayan bilim insanları biyolojik yok oluşun sinyal verdiğini belirtiyor

Araştırmalar, doğal hayatın yakın geçmişte maruz kaldığı "biyolojik yok oluş"un Dünya´nın altıncı kez "kitlesel yok oluş"a doğru ilerlediğini gösteriyor.

Yaygın ve ender türleri inceleyen bilim insanları, yerel ve bölgesel olmak üzere milyarlarca hayvanın yok olduğunu söylüyor. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, krizin sorumlusu olarak aşırı nüfus ve aşırı tüketimi işaret eden uzmanlar, bu durumun insanlığın hayatta kalma şansını da tehlikeye attığını söylüyorlar.


UYGARLIĞIN TEMELLERİNE BÜYÜK DARBE VURACAK


Bilim insanları, doğal hayatın bir biyolojik yok oluşla karşı karşıya kalmasının insan uygarlığının temellerine büyük bir darbe vuracağına işaret ediyor.

Meksika Ulusal Otonom Üniversitesi´nden Profesör Gerardo Ceballos, "Durum o kadar kötü ki konuyla ilgili sert bir dil kullanmamak etik olmayacaktır" diyor.

Daha önceki araştırmalar, türlerin, milyonlarca yıl öncesine göre çok daha büyük bir hızla yok olduğunu gösteriyor ancak kitlesel yok oluşlar, biyo-çeşitliliğin kaybı ile kıyaslandığında çok daha nadir görülüyor. Yapılan yeni araştırma, konuya daha geniş bir çerçeveden bakarak, nüfusu azalan ancak halen yaygın olan türleri inceliyor.

MİLYARLARCA CANLI YOK OLDU


Bilim insanları, nüfusu azalan binlerce türün ancak üçte birinin türünün tehlike altında olmadığını duyurdu. Kara hayvanları üzerinde yapılan araştırma, son yüzyılda, hayvanların neredeyse yarısının çeşitliliğinin yüzde 80´ini kaybettiğini bildiriyor. Araştırma dünyanın dört bir yanında milyarca canlının yok olduğunu gösterirken, bu durum Dünya'nın altıncı kitlesel yok oluş yolunda tahmin edilenden daha yakın olduğunu gösteriyor.

ÇOK GEÇ DEĞİL...


Araştırmacılar, biyolojik bir yok olmanın ekolojik, ekonomik ve sosyal sonuçları olacağı ve bu durumda insanlığın büyük bir bedel ödeyeceği konusunda hemfikir. Bu büyük kitlesel yok oluşu engellemek için halen çok geç olmasa da, biyo çeşitliliğin önümüzdeki 20 yıl içerisinde daha da büyük darbeler alacağı öngörülüyor.

"Harekete geçmek için zamanımız kısıtlı" diyen Stanford Üniversitesi´nden Profesör Paul Ehrlich doğal hayatın çeşitliliği koruyan yasalara ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Duke Üniversitesi´nden Profesör Stuart Pimm ise altıncı kitlesel yok oluşun eşiğinde olduğumuzu belirterek, "Dünya´nın büyük kayıplar yaşayan bölgeleri olsa da kayda değer gelişmelerin olduğu bölgeler de var." diyerek, Güney Afrika´da koruma altına alınan aslan nüfusunu örnek gösterdi.

DHA

Haberin Devamı