Bilim - Teknoloji Artemis I roketini kötü günler bekliyor
Paylaş
Artemis I roketini kötü günler bekliyor

NASA'nın, bir süre önce fırlatmayı deneyip fakat talihsizlerle karşılaştığı Artemıs I roketi için tehlike çanları çalıyor. Fırlatma yakın zamanda gerçekleşmezse tüm çabalar boşa gidecek.

Yabancı basına göre NASA, fırlatma için bir erteleme kararı daha alırsa sahip olduğu roketin itici motoru kullanılamaz hâle gelecek. Öyle ki bu parçanın son kullanma tarihine de çok az kaldı.

Haberin Devamı

Artemis I'in yörüngeye fırlatılmasında önemli rol oynayacak itici motordaki birkaç bileşenin son kullanma tarihi önümüzdeki ayı işaret ediyor. Bu parçalardan bir tanesi 9 Aralık 2022'den sonra işlevini yitirecek. Diğer parça ise 14 Aralık 2022 tarihinden sonra kullanılamaz hâle gelecek.

NASA yetkilileri söz konusu bileşenlerin çoğunu yeniden inceleyecek, fakat yapılması planlanan denetimler Artemis I'in parçaları için önceden belirlenen son kullanma tarihlerinin bir şekilde uzatılacağını veya ilgili parçaların son kullanma tarihlerinin ötesindeki bir tarihte kullanılması için geçer not alacağını garanti etmiyor.

Diğer yandan Artemis I görevinin aylar önce tamamlanması gerekiyordu ancak bazı öngörülemeyen teknik problemler bu projeyi geciktirdi. 16 Kasım 2022 tarihinde Artemis I için harekete geçileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı