Bilim - Teknoloji Asus ExpertBook B9 inceleme
Paylaş
Asus ExpertBook B9 inceleme

Asus’un 14 inç büyüklüğünde ekran ve Intel Core i7-1165G7 işlemciyle gelen iş amaçlı dizüstü bilgisayarı Asus Expertbook B9400’ü detaylı bir şekilde inceledik. Onur Binay/posta.com.tr

Asus ExpertBook B9, dünyanın en hafif 14 inç iş dizüstü bilgisayarı olarak lanse ediliyor. Ultra taşınabilir form faktörü başlı başına çekici bir özellik olsa da dizüstü bilgisayar pil ömrü ve performansıyla da gerçekten parlıyor.

  

Taşınabilir en kompakt laptoplardan biri

Asus ExpertBook B9'un 888 gram ağırlığına, 320 mm genişlik ve 14,9 mm kalınlığında kasa eşlik ediyor. Bu nedenle aynı zamanda piyasadaki en kompakt makinelerden biri.

Ekran rakiplerine kıyasla epey esnek, klavye ve tabanda da metal kullanıldı. Asus, burada tek bir metal blok yerine birden çok magnezyum-lityum alaşımı katmanı tercih etti. Cihaz, aynı zamanda basınca, darbelere, düşmelere, sıcaklığa ve titreşimlere dayanabilmesi için MIL-STD-810G testinden geçirildi. Menteşe, bağlantı noktaları ve klavyeye de benzer testler uygulandı.

Asus'un gövdesi esnemesine rağmen, darbelere dayanacak ve çalışmaya devam edecek şekilde tasarlandı. Bu yüzden dizüstü bilgisayarı çantanızda ekstra koruyucu bir kılıf olmadan rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Asus'un günlük hayatta ayakta kalabilecek kadar sağlam olduğuna güvenim tam.

Bu yaklaşım Asus'u en büyük rakiplerinden de ayırıyor. Dell XPS 13 ve Apple MacBook Air, MIL-STD-810G sertifikasına sahip değil.  Aynı zamanda ExpertBook'un taşınabilirlik konusunda rakiplerini geride bıraktığını da söyleyebiliriz. Dell 1,2 kg ağırlığında ve 14,8 mm kalınlığında, en yeni MacBook ise 16 mm kalınlığında ve 1,29 kg'lık bir dizüstü bilgisayar.

Asus, bu kadar küçük bir makinenin içine takdire şayan özellikler eklemiş. Sağ kenarda tam boyutlu USB 3.2 Gen 2, kulaklık jakı ve Kensington kilit yuvası yer alırken; solda, HDMI 2.0b, micro HDMI ve güç dağıtımını destekleyen iki adet Thunderbolt 4 bağlantı noktası bulunuyor. Burada dikkate değer tek eksiklik, kart okuyucusu. Bu, kendisiyle kameraları arasında hızlı bir şekilde dosya aktarmak isteyen fotoğrafçılar için önemli bir detay.

Ekranın üstünde, gizlilik kapağına ve Windows Hello desteğine sahip web kamerası, klavyenin altında ise parmak izi okuyucusunu göreceksiniz. Asus'un içinde ise güvenlik için çift bantlı Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 ve TPM 2.0 yongası yer alıyor.

ExpertBook B9'un klavyesi sıvı dökülmesine karşı dayanıklı ve tatmin edici bir performansa sahip. Tuşlar hızlı ve tutarlı. Seyahat mesafeleri ise makul seviyede. Bu sayede Asus’un klavyesiyle saatlerce yorulmadan yazı yazabilirsiniz.

İzleme paneli çok büyük ve duyarlı, bu yüzden burada şikayet edilecek bir durum yok. Ayrıca, Excel'de çok zaman harcayan kişiler için yararlı olan sanal sayısal tuş takımı yerleşimine de sahip. İzleme panelinin sağ üst köşesindeki alana basarak sanal NumberPad’i kullanabilirsiniz.

Asus, bu modelde Ergolift menteşe tasarımını da korumuş. Ana şasi, fanlardaki hava akışını iyileştirmek için ekranın alt kısmına yerleştirilmiş küçük lastik ayaklar üzerinde yükseliyor. Bu sayede burada eğimli bir yazma pozisyonu oluşuyor. Bununla birlikte, menteşeler bu nesille artık çok daha sağlam, ekran yerinde hareket etmiyor veya sallanmıyor. Aynı zamanda menteşeler ekranın 180 dereceye kadar eğilmesine de izin veriyor.

 


 
İş için kullanışlı panel

Burada iş için son derece mantıklı, parlama önleyici kaplamaya sahip dokunmatik olmayan, 1080p IPS panel yer alıyor.

Günlük işler, fotoğraf düzenleme ve sosyal medya tüketimi için Asus'un ekranı birinci sınıf. 400 nit'lik parlaklık seviyesi, iç ve dış mekan kullanımı için gayet iyi. 1388:1 kontrast oranı, bir IPS paneli için gerçekten iyi bir sonuç, bu sayede üst düzey canlılık ve derinlik sunabiliyor.

Renk kapsamı alanında panel DCI-P3’ün %74’ünü, AdobeRGB'nin %72'sini ve sRGB'nin %99,4'ünü karşılayabiliyor.

Bu panelin 60 Hz olduğunu da ekleyelim. Iris Xe destekli bu ultrabook'ta tempolu gündelik oyunlar oynamayı planlıyorsanız bunu göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz. Şu da var ki bu form faktöründe daha hızlı bir ekran bulamayacaksınız, bunu da unutmamak gerek.

Buradaki hoparlörler ise ortalama. Çok fazla bas yok, ortalar ise net. Günlük medya görevleri veya film izlemek için uygun diyebiliriz.

Zorlu işlerin üstesinden gelen performans

Asus, performans konusunda burada Intel Core i7-1165G7'ye güveniyor. Bu, dört çekirdeğe ve 4,7 GHz en yüksek hıza sahip Intel'in en güvenilir dizüstü bilgisayar işlemcilerinden biri. Bu işlemci, 16 GB RAM ve 512 GB SSD ile eşleştirilmiş.

Web'de gezinme, Office yazılımı, fotoğraf düzenleme ve genel uygulamalar için bu bileşenler son derece yeterli. Oyun konusuna gelirsek, evet bu makinede oyun oynayabilirsiniz ama bir hardcore oyun bilgisayarı performansı burada beklemeyin, çünkü ExpertBook B9 o tarz bir makine değil. Entegre Intel Iris Xe grafik kartı, e-spor veya gündelik oyunları düşük ayarlarda çalıştırabiliyor.

SSD, 3530 MB/sn ve 2892 MB/sn okuma ve yazma hızları sağladı. Bunlar, makinenin hızlı yanıt vermesini sağlayan sağlam sonuçlar.

Asus ayrıca daha zorlu çalışma görevleri sırasında yüksek fan sesi çıkarmıyor. Buradaki fanlar sessiz ve iş akışınızı bozmuyor. Ortalam 37 dB, yük altında ise 47 dB’i görebilirsiniz. Sıcaklık da rahatsız edecek türden değil. Maksimum yükte alt kısımdaki sıcaklık 55°C'ye kadar çıkıyor.


 

Kullanıcı dostu yazılımlar

Yazılım söz konusu olduğunda ExpertBook B9, güç profilleri, pil, ekran ayarları, güncellemeler gibi konular üzerinde kontrol sağlayan standart MyAsus uygulamasıyla geliyor. Buradan pek çok yapılandırmayı yapabilirsiniz.

Merkezi bir BT yönetimi yazılımı olan Asus Control Center Express ise kullanıcı dostu arayüzü üzerinden kapsamlı kontrol imkanı sunarak kurumsal üretkenliğiniz artırıyor. Asus Control Center Express, şirketin kurumsal ürünleri için üst düzey takip olanağı ve en iyi BT yönetim deneyimini sunuyor. Satın alınan Kurumsal Kararlılık Modeli (CSM) ürünlerinin her birinde müşteriler 60 dolar değerinde ASUS Control Center Express BT yönetim yazılımının bir kopyasını edinme hakkı kazanıyor. Örneğin buradaki akıllı arayüz, ağınızdaki tüm cihazları takip edebilmeniz için gerçek zamanlı bilgileri bir arada görüntüleyerek size daha fazla analiz sunabiliyor. Faaliyet akışlarını da gösterip, sorun giderme uyarılarıyla olay kayıtlarına erişim sağlıyor. Akıllı arama özelliğini kullanarak istediğiniz cihazı bulabilir, birden fazla cihazda ayarları değiştirirken daha kolay takip edebilirsiniz.

Bunlara ek Asus, yeterli bilişim yönetiminden yoksun küçük işletmeler için ASUS Business Manager’ı da sizlere sunuyor. Bu uygulama, yönetim ve bakım süreçlerini kolaylaştırıp, işinize odaklanmanızı sağlıyor. Asus Business Manager, yöneticinin veri, internet siteleri ve sistem ayarlarına erişimini kontrol etmesini, dosyaları tamamen silmesini yerel sürücünüzde önemli bilgileri kaydedebileceğiniz ve BIOS başlangıç logonuzu özelleştirebileceğiniz şifreli bir sanal bölme oluşturmanıza da yardımcı oluyor.

Tüm gün ayakta kalabiliyor

Ekranın yarı parlaklıkta olduğu tipik ofis iş yükünü simüle eden PCMark testinde Asus, 14 saatlik sonuç verdi. Ekran en yüksek parlaklıktayken aldığım sonuç 12 saat 20 dakikaya kadar düştü. Sürekli FHD video oynatma testinde ise ExpertBook B9, 15 saat dayanabildi.

Bunlar sonuçlar gerçekten iyi. Tam bir iş gününü kolayca yönetebilir ve akşamları da cihazla kanepede biraz zaman geçirebilirsiniz.

Şunu da belirtelim. Cihazın bileşenlerini zorlarsanız, pil 3 ila 4 saat arasında ayakta kalabiliyor.


 

Mobilize yaşam için uygun cihaz

Asus ExpertBook B9 dünyanın en ince ve en hafif dizüstü bilgisayarlarından biri. Aynı zamanda test edilmiş sağlam bir yapı kalitesine sahip. Bu nedenle de mobilize yaşam için ince bir dizüstü bilgisayar istiyorsanız son derece ideal.

Öte yandan iş için birçok özellikle dolu, iyi bir ekrana, rahat klavyeye ve etkileyici pil ömrüne de sahip.

Günlük iş yükünüz için hafif ve güçlü özelliklerle dolu bir dizüstü bilgisayara ihtiyacınız varsa Asus ExpertBook B9’a göz atabilirsiniz.

İlandır