Bilim insanları, güneş enerjili pille çalışan kablosuz kontrol modülü ile donatılmış, uzaktan kumandalı cyborg hamamböceği geliştirmek için bir sistem tasarladı.
Japonya’daki araştırmacılar, kendini tehdit altında hissettiğinde, sırtındaki deliklerden bir tıslama sesi çıkaran Madagaskar hamam böceğinin bacaklarını uzaktan kontrol edebilmek için bir sistem tasarladı. Bilim insanları, bu hamam böceğinin ilerleyen zamanlarda hem etrafı izlemek hem de doğal bir felaketten sonra arama kurtarma çalışmalarında kullanılabileceğini düşünüyor.
Mekanik cihazlara rağmen, ultra ince elektronikler ve esnek malzemeler böceklerin serbestçe hareket etmesine izin veriyor.
Araştırma ekibi burada güneş enerjili ve şarj edilebilir bir sistem kurdu. Hamam böceğinin göğüs kafesine bir pil ve modül bağlandı. Ardından hamam böceğinin karnına da güneş pili yerleştirildi. Sistemin hamam böceklerinin hareketlerini kısıtlamaması için çeşitli testler yapıldı ve testlerin sonucunda insan saçından 17 kat daha ince bir modül ortaya çıktı.
Sistem, temelde cyborg böceğin sinir sisteminin üstüne konulmuş gerçek bir hamam böceği, oldukça yüksek bir güç çıkışına sahip, ultra ince ve esnek bir güneş pilinden oluşuyor. 17,2 mW güç üreten bu sistemde hamam böceğinin belli bir yöne hareket etmesi için de bir düğmeye basmak yeterli oluyor.
Pili yeterli dolulukta tutmak önemli. Çünkü kimse aniden kontrolden çıkan bir hamamböceği sürüsünün etrafta dolaşmasını istemez. Bataryayı şarj etmek için istasyonlar inşa edilebilirken, geri dönme ve şarj etme ihtiyacı zamana duyarlı görevleri bozabilir. Bu nedenle, burada yerleşik güneş pili de kullanıldı.
Yapılan deneyler sonucunda sistemin kablosuz bir sistem aracılığıyla istenildiği gibi kontrol edilebileceği de keşfedildi. Şimdilik yalnızca kablosuz hareket kontrol sistemine sahip olan böceğin, ilerleyen zamanlarda sensörler ve kameralarla donatılarak çevre izleme, arama kurtarma çalışmaları gibi alanlarda kullanılması hedefleniyor.