Bilim - Teknoloji Kıyamet Buzulu’ndaki endişe veren gerçek ortaya çıktı
Paylaş
Kıyamet Buzulu’ndaki endişe veren gerçek ortaya çıktı

'130 kilometre genişliğindeki bu buzula ‘Kıyamet Buzulu’ denmesinin bir sebebi var...'

Antarktika'nın Thwaites Buzulu beklenenin aksine alt kısmından erimeye başladı. Kaydedilen yeni görüntüler buzul tabanındaki çatlak ve yarıklar boyunca hızla gerçekleşen erimeyi gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Tabanda yaşanan buzul kaybı diğer bölümlerde tahmin edilenden daha yavaş gerçekleşiyor. Yine de 130 kilometre genişliğinde ve Florida büyüklüğündeki bu buzula ‘Kıyamet Buzulu’ denmesinin bir sebebi var: Thwaites Buzulu yüzyıl boyunca çözüldükçe deniz seviyesinin 65 santimetreden fazla yükselmesine yol açabilir.

Buzulun okyanus ve deniz tabanı ile buluştuğu nokta olan 'topraklama hattı', 90'lardan bu yana 14 kilometre geri çekildi ve bölgeden akan buz miktarı neredeyse iki katına çıktı. Ancak bu topraklama hattında yaşanan erimenin nasıl gerçekleştiği şimdiye kadar tam olarak anlaşılamamıştı.

Amerikalı ve İngiliz araştırmacılardan oluşan bir ekip, uzaktan algılama sistemini ve robot çekimi su altı görüntülerini kullanarak Thwaites Buzulu'nun tabanındaki erimeyi ilk kez doğrudan gözlemleyebildi.

Haberin Devamı

Kaydedilen görüntüler endişe verici olduğu kadar büyüleyici de.

Mashable Türkiye haberinin devamı için tıklayın...