Bilim - Teknoloji MateBook E hem tablet hem de bilgisayar olarak kullanılabiliyor
Paylaş
MateBook E hem tablet hem de bilgisayar olarak kullanılabiliyor

Huawei MateBook E, Surface Pro 8 rakibi hibrit bir cihaz duyuruldu. Hem tablet hem de dizüstü bilgisayar olarak kullanılabilen MateBook, aynı zamanda şirketin Windows 11 yüklü ilk tableti. Onur Binay/posta.com.tr

MateBook E iki ana parçadan oluşuyor. Bunlar tabletin kendisi ve alta manyetik olarak takılan klavye. İki parça birleştirildiğinde, MateBook E bir tür dizüstü bilgisayar haline geliyor. Klavye çıkartıldığında ise daha çok iPad’e benziyor. Burada önceki MateBook E'ye göre en büyük yükseltme ekran. Bu, şirketin hem OLED panelli ilk Windows PC'si ve hem de M Pencil kalemini destekleyen ilk PC'si. Tabletin kendisi 7,99 mm kalınlığında ve sade bir tasarıma sahip. 790 gram ağırlığıyla da hafif. Çantada taşırken ağırlık yapmıyor. Normal dizüstü bilgisayarlara kıyasla taşımak çok daha rahat. Arka kısım mat plastikten, yan kısımlar ise magnezyum alaşımından yapılmış. Surface Pro 8 ve pek çok rakibinde olduğu gibi, tabletin kendisinde yerleşik bir stand yok. Yan tarafta bir adet Thunderbolt 4 özellikli USB-C bağlantı noktası ve içine gömülü parmak izi sensörlü güç düğmesi var. Parmak izi sensörü hızlı çalışıyor. Thunderbolt 4 ile 40 Gbps’lik veri iletim hızlarına ulaşılabiliyor ve yine bu port üzerinden iki adet 4K/60 Hz monitöre destek sunuluyor. Tabi burada daha fazla bağlantı noktası iyi olabilirdi. Ancak size ikinci bir USB-C bağlantı noktası sağlayan Huawei klavyesinin farklı bir sürümü de var.

Haberin Devamı

Kamera modülü tabletin arkasından hafifçe çıkıntı yapıyor, ancak masa üzerinde düz olarak kullanıldığında sorun yok.  Buradaki 13 MP arka kameranın performansı da iyi, makul düzeyde ayrıntı ve canlı renkler sunuyor. Buna ek barkod ve belgeleri taramak için özel modlar içeren kamera uygulaması mevcut.  Ön kamera, dörtlü mikrofon sisteminin de desteğiyle görüntülü görüşmeler için iyi. Manyetik klavye, iyi miktarda seyahat mesafesi ile yazı yazmak için uygun. iPad Pro'nun Magic Keyboard’una göre daha fazla kısayol tuşuna sahip. Klavye aynı zamanda stand görevi görüyor ve farklı görüş açıları sunuyor. Öte yandan klavye toplam ağırlığa 440g ekliyor. 1,15 kg'lık toplam ağırlık yine de çoğu dizüstü bilgisayardan daha hafif. M-Pencil kutudan çıkmıyor, ayrıca satın alınması gerek. Ancak AutoDesk SketchBook ile çizimler gerçekleştirdiğinizde tablet gerçek kaleme yakın deneyim yaşatabiliyor.

Haberin Devamı

MateBook E, 12,6 inç’lik 2560x1600 OLED ekrana sahip. Buradaki renkler zengin ve canlı. Ekran, Adobe RGB renk gamının %96'sını, sRGB ve DCI-P3'ün ise %100’ünü kapsıyor. Ekranının tek gerçek dezavantajı yenileme hızı. 90 veya 120 Hz sunan birçok rakibine göre 60 Hz ile sınırlısınız. Bu, aynı zamanda uyarlanabilir bir ekran değil.  Stereo hoparlörler de canlı ve net sesler sunuyor. MateBook E, gücünü 11. nesil Intel Core i5-1130G7 işlemciden alıyor. Bu işlemci 16GB RAM ve 512GB SSD ile birleştirilmiş. Bu cihaz, üst düzey bir üretkenlik makinesinin yerini alamıyor ama içindeki donanım, Office yazılımlarını kullanma, Photoshop veya Premiere Pro gibi benzeri programlarda  temel seviyede fotoğraf ve video düzenleme işlerini yapma için uygun. Oyun odaklı bir dizüstü bilgisayar olmasa da The Sims 4 gibi daha basit oyunları çalıştırabiliyor. Bu işlemler sırasında ince tasarıma rağmen, grafen ısı iletimine sahip hava soğutmalı buhar odası ve Shark Fin fan sistemiyle verimli ısı transferi yapabiliyor. Fan sesi de çok yüksek değil.

MateBook E, Windows 11 Home ile çalışıyor. Buradaki kullanıcı deneyimi, diğer Windows 11 dokunmatik ekranlı cihazlarla hemen hemen aynı. Yükseltilmiş Süper Cihaz işleviyle bir MateView monitörüne uzaktan giriş yapmak için MateBook E ve M-Pencil'i kullanabilirsiniz. Çoklu Ekran İş Birliği ile de EMUI 10 veya üstü sürümle çalışan Huawei telefonunuzun ekranını MateBook E’ye yansıtabilir, telefonunuzu doğrudan tabletiniz üzerinden yönetebilirsiniz. Pil tarafında tablette 3665 mAh kapasiteli pil var. Parlaklık 120 nitte sürekli video oynattığınızda yaklaşık altı saatlik sonuç alıyorsunuz. Ekran parlaklığına ve kullanılan uygulamalara bağlı olarak pil süresi değişiklik gösteriyor. Tek şarjla ortalamada 4-6 saatlik kullanım süresi elde edebilirsiniz. Cihazın kutusundan 65W Huawei SuperCharge şarj adaptörü çıkıyor. Pil tamamen boşken, kutudaki 65W adaptör 15 dakikada %19, yarım saatte %33 doluluk oranı sunabiliyor. Bir buçuk saatten az bir sürede ise pilin tamamını şarj etmek mümkün.

Haberin Devamı