Bilim - Teknoloji Xbox için yeni nesil SSD’ler daha yüksek hızlar sunuyor
Paylaş
Xbox için yeni nesil SSD’ler daha yüksek hızlar sunuyor

WD Black D30, oyunculara yönelik harici bir SSD. Xbox Series X ve Series S için üretilen bu SSD aynı zamanda macOS ve Windows ile de uyumlu sunuyor. Onur Binay/posta.com.tr

Western Digital, Black serisi için çok özel bir tasarım geliştirdi. Buna nakliye konteyneri şıklığı diyebilirsiniz. Cihazın yanları oluklu şekilde ve plastik. Stand ile birlikte 137 gram ağırlığa sahip SSD’yi standı sayesinde oyun konsolunun veya bilgisayarın yanına yerleştirebilirsiniz. Kasa üzerinde alt kenara yerleştirilmiş ince bir LED, cihazın çalıştığını gösteriyor. Diğer kenarında ise USB-C portu bulunuyor. İçindeki diske göre geniş tutulan hacmi de ısı yönetimi konusunda az da olsa avantaj sağlıyor. WD Black D30, 2 TB, 1 TB ve 500 GB olmak üzere üç farklı depolama alanı seçeneğiyle geliyor. Konsolunuzda yeterli alan yoksa, oyunlarınızı yedeklemek ya da yeniden konsolunuza aktarmak için istediğiniz versiyonu tercih edebilirsiniz. 2 TB’lık model ile her biri ortama 36 GB’lık büyüklüğe sahip 50’ye kadar oyunu bu cihazda depolayabilirsiniz. Xbox için olan sürücü ayrıca bir Game Pass Ultimate koduyla birlikte geliyor.

Haberin Devamı

Cihazı herhangi bir işlem yapmadan doğrudan bilgisayara takıp kullanabilirsiniz. Ancak Xbox Series X veya Seris S’te kullanmadan önce, menü içinde harici depolama bölümlerine girerek D30’u Xbox’a tanıtıp, yeniden formatlamanız gerekiyor. Bundan sonra disk kullanıma hazır hale geliyor. SSD, Xbox tarafında Xbox One oyunlarının doğrudan oynanmasına izin verirken, Xbox Series X ve S’te ise oyunların sadece arşivlenmesine izin veriyor.

D30, klasik SATA SSD sürücülerinden daha yüksek hızlara sahip bir NVMe sürücüsü. CrystalDiskMark sonuçları bu SSD’nin maksimum 932MB/s yazma ve 836MB/s okuma hızlarına ulaştığını gösteriyor. MacBook Pro ve BlackMagic ile yapılan testlerde ise SSD 700 MB/s’nin üstünde okuma ve 500 MB/s üzerinde yazma hızlarına ulaşabiliyor. Genel olarak, D30, USB 3.2 Gen 2 kullanımını haklı çıkaran iyi bir performans sunabiliyor. USB-C portu SuperSpeed USB desteğine sahip ve 10 GB/s hızlara kadar erişebiliyor. Fallout 4'ü Xbox Series X'in kendi sürücüsünden SSD’ye taşımak yaklaşık 10 dakika sürüyor. Resident Evil 7’de bu süre 3 dakika. SSD’nin oyunları yükleme   süreledi de hızlı. Final Fantasy XIV Shadowbringers’ı ortalama 14 saniyede yükleyebiliyor. Oyunların arşivlenme hızları ise diğer seçeneklere göre biraz daha yavaş kalabiliyor.

Haberin Devamı