Dünya Bilimadamları ajan çıktı

Bilimadamları ajan çıktı

Paylaş
Bilimadamları ajan çıktı

Bulgaristan'da bilim unvanlarının onayından sorumlu Akademik Yüksek Tasdik Komisyonu'nda (VAK) görev yapan 183 bilimadamının eski komünist rejimi döneminde siyasi polise (DS) ajanlık yaptıkları bildirildi

Parlamento kararı ile oluşturulan, devlet kurumlarındaki personelin geçmişini incelemekle görevli devlet komisyonunun internet sayfasında yayımlanan bilgiye göre, VAK’ta 1242 kişinin durumu araştırıldı. Araştırma sonunda bilim çevrelerinden bir çok ünlü ismin de yer aldığı 183 kişinin 1989 yılında sona eren komünizm rejimi döneminde siyasi polise (DS) ajanlık yaptıkları belirlendi.

Haberin Devamı

Personeli araştırılan diğer devlet kurumlarında eski komünist ajanların oranı yüzde 10 civarındayken, VAK’ta bu oranın yüzde 15’e ulaşması dikkati çekti. Devrik diktatör Todor Jivkov’un döneminde Savunma Bakanı Dobri Curov’un kızı Askiniya Curova da VAK’ın ajanlar listesinde yar aldı. Kamuoyunun dikkatini çeken diğer ajanların arasında Sofya Üniversitesi Siyasal Bilimler Kürsüsü Başkanı Prof. Georgi Karasimeonov ve Kültür Bakanı Vejdi Raşidov’a yakınlığı ile bilinen ünlü ressam Gredi Assa da bulunuyor.

Komisyon daha önce cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, parlamento ile devlet radyo ve televizyon kurumlarındaki ajanların listelerini açıklamıştı.