Cumartesi Postası 'Bilinçli rüya görebilirsiniz'

'Bilinçli rüya görebilirsiniz'

Paylaş
'Bilinçli rüya görebilirsiniz'

Yazar Gülşah Elikbank, rüya konusunda uzman. Rüyaların anlamları üzerine çok kafa yormuş, uzmanlara danışarak bilgi edinmiş... Ve deneyimlerini 'Uykusuzlar' adlı kitapta toplamış

Bu, fantastik bir roman ama yazarın hayatından da kesitler içeriyor. Gülşah Hanım, hayatını rüyalarına göre yönlendiriyor. Şimdilerde yürüttüğü çalışma ise ‘bilinçli rüyaların nasıl görülebileceği’.

Haberin Devamı

Röportaj: Nar Güneş KILIÇ

Nasıl karar verdiniz rüyaların başrolde olmasına?

Romanlarda bugüne kadar rüyaları hep metafor olarak ya da yardımcı figür gibi kullanmıştı. Bence rüyalar başlı başına bir roman kahramanı olacak kadar ilginçti ve üstelik söyleyecek çok sözü vardı. Bu sefer sözü onlara bırakmak istedim.

Kitabınızın adı ‘Uykusuzlar’. Kim bunlar?

Uykusuzlar, fantastik karakterler. Rüyalarımıza sızan, gerek görürlerse onları değiştiren, insanlığı ilgilendiren mühim rüyaların görülmemesi için rüyalarda düzenlemeler yapan farklı bir ırk.

Konuyu çıtlatır mısınız?

Bir metropolde yaşayan Nina, kendisi beş yaşındayken intihar eden annesinin bıraktığı gizemlerin peşine düşer. Annesinin mezarı başında, sadece kendisinin fark ettiği bir gölgeyle arkadaşlık kurmaya başlamıştır. Her gece tekrarlanan bir rüya yüzünden bir yıldır psikoloğa gitmektedir ama rüyalarının dehşeti artmaktadır. Nina nişanlıdır ama bir kez görüp aşık olduğu Ares’ten etkilenmektedir. Ares tüm dengelerini alt üst etmiş, rüyalarının seyrini de değiştirmiştir.

Haberin Devamı

Kitabı rüyalarımızı yorumlamak için de okumalı mıyız?

Rüyalar bize özeldir. Bir kavram, herkes için aynı anlamı taşımaz: Köyde yetişen biri ile şehirli birinin yılan görmesini aynı şekilde yorumlayamazsınız. Birisi için bu günlük yaşamın bir parçası iken, diğeri için bilinçaltından gelen bir uyarının ya da korkunun yansıması olabilir. O nedenle rüya tabirleri kitapları gereksizdir. Rüyalarınızın ne demek istediğini merak ediyorsanız, bunu sizin öğrenmeniz lazım. Kitabım, bu anlamda yolu biraz aydınlatıyor.

“Rüyama giren kadın ertesi gün vefat etti”

Siz çok rüya görür müsünüz?

Durugörü (duyudışı algılama, uzaktan sezme) yeteneğiniz var mıdır? Çocukluğumdan beri çok ilginç rüyalar görürüm. Hayatımda aldığım önemli kararlarda rüyaların rolü büyüktür. Durugörüye de sahibim ama bunun çok da hoş bir özellik olduğunu söyleyemeyeceğim. Tanıdığınız bir insanın öleceğini bilmek ya da büyük bir depremin olacağını görmek ama bir şey yapamamak; sadece haberin gelmesini beklemek, zor bir süreç. Durugörü genelde olumsuz içeriklidir, uyarıcı niteliktedir. Belki de bazı olumsuz durumlarla bizi psikolojik olarak hazırlamak içindir, Tanrı’nın bizimle konuşma yöntemidir.

Haberin Devamı

Açıklayamadığınız rüyalarınız olmuştur mutlaka.

Sevdiğim bir arkadaşımın babaannesi benimle tanışmayı çok istiyordu fakat bir türlü fırsat olmadı ve maalesef biz tanışamadan vefat etti. Vefat ettiği gece, rüyamda onunla konuştum, bana elini öptürdü ve gözünün arkada kalmayacağını, benim iyi bir arkadaş olduğumu söyledi. Ertesi gün vefat haberi geldi. Daha sonra arkadaşımın evine gittiğimde gördüm, duvara büyük bir fotoğrafını asmışlardı. Fotoğraftaki kadın, kıyafetleri dahil olmak üzere, rüyamdaki kadındı. Birebirdi. Görünce bir süre hiçbir şey konuşamadım, sonra rahatladım, çünkü artık tanışmıştık.

Neden bazı rüyalarımızı hatırlamıyoruz?

Çok hızlı bir hayat yaşıyoruz. İnsanların durup, nefes alıp rüyalarında ne gördüğünü düşünecek vakti yok. Rüyaları hatırlamamanın bir diğer nedeni de onları umursamamak veya önemlerini fark etmemiş olmak sanırım. Oysa rüyalar, insanın yaşam kalitesini arttırabilir. Bilinçli rüyalar aracılığıyla korkularımızın gerçek sebebini öğrenebiliriz, geçmişle olan ve bir türlü kapatamadığımız hesapları temize çekebiliriz. Kendi karanlığımızla yüzleşip farklı yollar keşfedebiliriz. Uyku bir teslimiyet halidir ve teslimiyet anları, en masum anlardır. Bunu iyi değerlendirmek gerektiğine inanıyorum. Uykuda geçen süre neden ruhumuzun tazelenmesine hizmet etmesin ki?

Haberin Devamı

“Yüzleşmeye hazır olun”

Bilinçli rüya görmek mümkün müdür? Varsa bunun inceliklerini paylaşır mısınız?

Mümkün. Ama bu büyük bir sabır ve çaba gerektiriyor. İşe, rüya işaretlerini fark etmeyi öğrenerek ve rüya günlüğü tutarak başlamakta fayda var. Tabii neden bilinçli rüya görmek istediğinizi de bilmelisiniz. Kendinize karşı dürüst olmak zorundasınız. Rüyalar kişiye özeldir, kendi bilinçaltınızla yüzleşmeye hazır ve istekli olmalısınız.

Yani rüyalarımızın kontrolünü sağlamak elimizde. İstediğimizi görebiliriz, öyle mi?

Haberin Devamı

Ben 3-4 kere bunu başardım. Hatta bir keresinde hap yutma fobimi yenmeyi başardım rüyam aracılığıyla. Ama dediğim gibi, bu sürekli bir çalışma gerektiriyor. Ben de hâlâ üzerinde çalışıyorum.

“Paylaşmayın suya anlatın”

Rüyaları başkalarına anlatmak pek hoş karşılanmaz kültürümüzde.

Evet. Paylaşmanın tehlikeli olduğu düşünülür. Rüya, ertesi gün yorumlanarak anlam kazanır. Anlattığınız kişi kötü yorumlarsa başınıza kötü bir şeyin geleceğine inanılır. Bu yüzden geleneğimizde rüyayı suya anlatmak vardır. Böylece hem içinizden çıkmış olur, hem suya anlatılan rüya boşa gider. Aslında bir rüyanın günlük yaşamın tortusu mu yoksa uyarıcı mı olduğunu da en iyi rüya sahibi bilir.

Bilimsel bir konuda bu kadar iddialı olmanız sizi eleştirilere maruz bıraktı mı?

Romanı okuyan herkes, bu konuda ne kadar araştırma yaptığımı fark edecek. Bunu, ancak yazdıklarım işine gelmeyen birileri söyleyebilir ki; bu da beni ilgilendirmez.