Beden Sağlığı Bilinen en kötü ağrı: Trigeminal nevralji

Bilinen en kötü ağrı: Trigeminal nevralji

Paylaş
Bilinen en kötü ağrı: Trigeminal nevralji

İlk kez ikinci yüzyılda Kapadokyalı Aretaeus tarafından tarif edilen trigeminal nevralji hakkında tüm merak edilenleri, Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç.Dr. Eren Erdem anlattı

Birçok farklı tipi bulunan ağrının her biri, şiddeti ve özellikleri açısından birbirinden farklılık göstebilir. Ancak içlerinde, “dünyanın en kötü ağrısı” olarak tanımlanan ve bu özelliği ile nam salmış bir tanesi var: Trigeminal nevralji.

Haberin Devamı

Peki trigeminal nevralji nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, tedavisi nasıl yapılır? Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç.Dr. Eren Erdem, trigeminal nevralji ile ilgili önemli bilgiler verdi:

NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Doç.Dr. Eren Erdem, "Hastalık, alın, yanak ve çene bölgesini kapsayan yüzün sadece bir tarafını etkileyen elektrik çarpması gibi, acı verici bir tik olarak nitelendirilir. Belirli bir sinirin neden olduğu bir çeşit kronik ağrı olan Trigeminal Nevralji, aynı zamanda duruma adını veren sinirin de kendisidir. Bir tik hali ile başlayan belirtiler, ilk etapta 2 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Bu süre zarfında, acı çeken kişinin ağrı yoğunluğu nedeni ile gecici yüz felç olması, konuşma ya da çiğneme yetisini kaybetmiş olması gözlemlenir" dedi.

Haberin Devamı

DİŞLERİNİZİ FIRÇALAMAK BİLE BU AĞRIYI TETİKLEYEBİLİR

ABD’nin Arkansas Üniversitesi’nde endovasküler nöroradyoloji kürsüsünü kuran ve Arkansas eyaletindeki ilk Aanevrizma ve AVM endovasküler tedavilerini gerçekleştiren Doç.Dr. Eren Erdem, “Söz konusu sinirin alın, yanak ve çene bölgesini kaplayan üç dalı vardır. Trigeminal sinirin fonksiyonun bozulması, beyne anormal sinyaller göndermesine neden olur. Sonuç ise insanoğlunun yaşayabileceği en şiddetli baş ve yüz ağrısıdır. Trigeminal Nevralji hastalığı, yüzünüzden beyninize kadar acı uyandıran trigeminal siniri etkileyen kronik bir ağrı durumu olarak da adlandırılabilir. Trigeminal Nevralji hastalığı durumunda, yüzünüzün hafif bir şekilde hareketi bile (dişlerinizi fırçalamak ya da makyaj yapmak gibi hareketler) ağrıyı tetikleyebilir. Ansızın başlayan ve halk arasında 'delirten hastalık' diye bilinen hastalığın psikolojik açıdan da birçok yansıması söz konusu olabilir” diye konuştu.

50 YAŞ ÜSTÜ KADINLARDA ORTAYA ÇIKIYOR

Trigeminal nevralji rahatsızlığının başlangıcında kısa ve bununla birlikte hafif ataklar yaşama ihtimaliniz söz konusudur. Ancak hastalık ilerlerse daha sık görülen ağrılar yaşanabilir. Trigeminal nevralji, kadınları erkeklerden daha sık oranda etkiler ve 50 yaşından büyükler bireylerde ortaya çıkma olasılığı yüksektir.

Tedavisi oldukça komplike olabilir. Öncelikle çeşitli ilaç tedavileri denenir ancak çoğunlukla yeterli ağrı kontrolü sağlanamaz. Bundan sonraki aşama, minimal invaziv olarak anılan küçük kesiler açılarak yapılan girişimsel yaklaşımlardır.

Haberin Devamı

Doç.Dr. Eren Erdem, “Hastalarımızın yanağında, dudağa yakın bir bölgeden uyguladığımız iğne ile kafa tabanındaki bir delikten, beynin komşusu olan trigeminal sinire kadar ilerleyip siniri yakarak yüzde 80 oranda başarılı sonuçlar elde ediyoruz” dedi. Erdem, cevap vermeyen hastalarda ise son seçeneğin, cerrahi mikrodekompresyon ya da Gamma Knife radyasyon tedavisi olduğunu ekledi.