Ekonomi "Bilinmeyen"i bilerek arayın!

"Bilinmeyen"i bilerek arayın!

Paylaş
"Bilinmeyen"i bilerek arayın!

"Bilinmeyen"i bilerek arayın!

Son dönemde ard arda reklamları yayınlanan bilinmeyen numaralar üzerine hizmet veren çağrı merkezleri, farklı ücretlendirmeler yapıyor. Bazıları 6 saniyede, bir bölümü de dakikada bir ücretlendirmeyle hizmet sunuyor. Bilinmeyen numaraları, bu tarifeleri bilmeden aramak size pahalaıya mal olmasın...

Haberin Devamı

Son günlerde çağrı merkezi hizmeti veren firmalar arasındaki rekabet hızlandı. GSM operatörleri, sabit hat telefon firmaları ile bilinmeyen numara hizmeti veren firmalar arasındaki bu rekabet tüketiciye daha ucuz bilgi alabilmenin önünü açtı.

Bilinmeyen numaralar üzerine kurulan çağrı merkezi firmaları, yaşanan bu rekabet ortamında tüketicisine farklı ücretlendirme yapıyor. Bu yüzden, firmaların sunduğu hizmetin kalitesi kadar ücretlendirmesi de önem taşıyor.

Tüketiciler, bu servisleri aradıklarında bilinmeyen numaralar kadar nöbetçi eczaneler, polis merkezleri, çilingir, itfaiye ve ambulans hizmetleri hakkında da bilgi alabiliyor.

Türk Telekomünikasyon Kurumundan "Rehberlik Hizmeti Lisansı"nı Nisan 2008’de alan, Türk ve yabancı ortaklığı ile kurulmuş bir rehberlik ve çağrı merkezi hizmeti firmasının "11824" çağrı merkezini cep telefonundan arayanlar, tüm vergiler dahil dakikası 1,24 lira ödüyor. Türk Telekom’dan arayanlar için ise dakikada 0,980001 liralık ücretlendirme yapılıyor. Firmanın ücretlendirmesi 6 saniyede bir olarak gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Diğer bir firmanın çağrı merkezi olan "11880" numarasını GSM operatörleri ve sabit hat telefonlarından arayanlar ise vergiler hariç dakikasına 83,5 kuruş ödüyor. Firma, ücretlendirmeyi 60 saniyede bir yapıyor.

Başka bir firmanın hizmet sunduğu "11818" numaraları çağrı merkezini Türk Telekom’dan arayanlar ise dakikasına 70 kuruş öderken, Avea ve Vodafone’den arayanlar 106 kuruş veriyor. Ücretlendirme 6 saniyede bir yapılıyor.

Turkcell ile henüz anlaşması olmayan firma, kontörlü hatlar için Avea’larda 10,5 saniyede, Vodafone’lerde ise 10 saniyede bir kontör ücret alıyor.

GSM OPERATÖRLERİNİN SERVİSLERİ

Bu arada, GSM operatörleri de kendi numaralarıyla ilgili bilgi verebiliyor. Avea’nın bilinmeyen numaralar servisi olan 11855’i aramak, Avea faturalı hatlar için vergiler dahil dakikası 72,71 kuruş, faturasızlar için ise dakikası 8 kontör şeklinde ücretlendiriliyor.

Turkcell’in faturalı cep telefonundan 11832’ye yapılan aramaların ücreti dakika başına 4 SMS/8 kontör olarak belirlendi. Diğer mobil operatör ve sabit hatlardan 11832’ye yapılan aramalarda ise operatörlerin belirlediği tarifeler üzerinden ücretlendirme yapılıyor.

Haberin Devamı

Vodafone’dan 11842, 11832, 11855 numaralı servisleri arayanlar ise KDV dahil, ÖİV hariç olacak şekilde dakikasına 0,56 lira ücret ödüyor. 11811’i arayanlar ise dakikası 0,646782 lira (KDV dahil, ÖİV hariç) ödemede bulunuyor.

Zafer Akpınar / AA