Rauf Tamer Bilirkişilik konusu
HABERİ PAYLAŞ

Bilirkişilik konusu

Haberin Devamı

Adliyede bilirkişilik sorunu var. Bunu yaşayan biri olarak biliyorum. Çoğunun bilirkişilik yapacak donanımı yok bu nedenle davalar uzuyor. Yargıtay'dan geri dönüyor. Şimdi özel kuruluşlarca eğitim verilecekmiş. Yeni bilirkişi yönetmeliği ile bu soruna 24 saatlik temel eğitim ile çözüm bulunacak! Eğitimi bazı üniversiteler, barolar, odalar verecekmiş. Gülelim mi, ağlayalım mı? Hiç olmazsa 24 saatlik temel eğitimi Çağlayan Adliyesi’nde Adalet Bakanlığı/Adalet Komisyon Başkanlığı bizzat kendisi verse daha şık ve doğru olurdu. Bu konuya değinirseniz önemli bir mesele için teklifimi alenileştirmiş olursunuz. ● M.Ş.

Okuyucum mesleğini de yazmış, gerçekten bu olayların içinden biri. Efendim, ben senelerdir tekrar ederim: Bir hakim bilirkişi tayin edecekken, önündeki listede parmak gezdirip, tombala çeker gibi bilirkişi seçmemeli. Hakim bilgisine ve ahlakına güvendiği, bildiği kimseleri bilirkişi seçmeli. Bu bir.

İkincisi uygulamada önemli bir hata yapıldı. Denildi ki “Hukukçudan bilirkişi olmaz. Hakim hukukçu değil mi?” Bu görüş temelden yanlış ve ancak işin içinde olmayanlar söyleyebilir. Zira diğer meslek mensupları davanın ne yönde gelişmesi gerektiğini, hakimin rapor ile neyi tespit etmek istediğini bilmez. Bu bilgisizlikten kaynaklanmaz, hukuk tekniği yönünden bilmezler.

HEYET ÇALIŞMASI OLMALI

Ben mesleki yönden çok bilgili bilirkişilerin raporlarının sonuna “Bu dava reddolunmalıdır” diye yazdığına, manevi tazminat rakamına karar verdiğine tanık oldum. Raporun böyle yazılmayacağını ancak heyetteki bir hukukçu söyleyebilir. Rapor yazılırken hakimin müdahalesi yoktur ki hakimin hukukçuluğu bu raporda rol oynasın. Bu durumlarda dosya ek rapor için gider gelir, dava uzar.

Bilirkişi eğitimi vermekle de bunları önleyemezsiniz. Rapor bir heyet çalışması olmalıdır. Bir de bilirkişiye verilen ücretin çok olduğu görüşü vardır ki kimse bilirkişi ücretinden anında yüzde 30 kesildiğini bilmez.

Yani bilirkişilik çok yanlış değerlendirilmektedir ve bugün okuyucumun değindiği eğitimin yıllardır bilirkişilik yapan tecrübeli bilirkişilere ve hatta bilirkişilik yapan akademisyenlere de verileceği gibi bir garabetten toplum habersizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder