Beden Sağlığı Bilmediğiniz otları tüketmeyin!

Bilmediğiniz otları tüketmeyin!

Paylaş
Bilmediğiniz otları tüketmeyin!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, yöre insanının, baharın gelmesiyle gördüğü her bitkiyi tanımadan bilinçsizce tüketmesinin, ölümcül sonuçlara yol açabileceğini söyledi

Yrd.Doç.Dr. Özgökçe, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, bölgedeki bitki çeşitliliğini araştırdıklarını belirtti. Bu araştırmalar sırasında bölgede son yıllarda, bitki zehirlenmesi vakalarında artış gözlemlediklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Özgökçe, bunun da yeni neslin, bitkileri çok iyi tanımamasından kaynaklandığını vurguladı.

İlkbaharın gelişi ile vatandaşların arazilerde ve dağlık kesimlerde yetişen bitkileri toplayarak tükettiğini bu durumun da bazı sıkıntılara yol açtığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özgökçe, şöyle konuştu: "İlkbaharın gelmesiyle insanlarımız, bitkilerden yararlanarak çeşitli yemekler yapıyor. Aslında bu çok olumlu bir durum.

İlaçların etken ham maddelerinin büyük bölümü de bitkilerden geliyor. Ancak zaman zaman bu bitkileri bilinçsiz şekilde tüketenler de oluyor. Vatandaşlarımızın, baharın gelmesiyle gördüğü her bitkiyi, tanımadan bilinçsizce tüketmemesini istiyoruz."

BİTKİ TOPLAMA İŞİNDE ÇOCUKLAR KULLANILIYOR

Muradiye ve Çaldıran ilçelerinde yaptıkları incelemelerde, bitki toplama işlerinde çocukların kullanıldığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Özgökçe, "Çocukların bitkileri birbirinden ayırt etmeleri çok zor, kolaylıkla karıştırabiliyor" dedi.

Yaklaşık bir hafta önce bir kız çocuğunun, evlerinin bahçesinde yeşeren zehirli bir bitkiyi tükettiği için yaşamını yitirdiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Özgökçe, şunları kaydetti: "Çocuğumuz masumane bir hareketle bahçesinde bulduğu bir bitkiyi yemiş. Bu bitki, halk arasında ’baldıran otu’ olarak bilinmektedir. Bu bitkinin 6 gramı öldürücü etkiye sahiptir. Ancak insanlarımız, maydanozgillerden olan bu bitkiyi karıştırabilmekte ve ölümle sonuçlanabilmektedir."

Bölgedeki bitki çeşitliliğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Özgökçe, "Bizim yöre insanı olarak bu bitki türlerini tanıyıp sahip çıkmamız gerekmektedir. Özellikle vatandaşlarımız, baharın başlangıcıyla birlikte gördükleri her bitkiyi yemesinler. Bilmedikleri yabancı otları tüketmesinler" dedi.

Haberin Devamı

AA