Cumartesi Postası Bilmeniz gereken 30 diyet sırrı

Bilmeniz gereken 30 diyet sırrı

Paylaş
Bilmeniz gereken 30 diyet sırrı

Aylık sağlık ve güzellik dergisi Formsante Haziran sayısında 'Bilmeniz gereken 30 diyet sırrı'na yer verdi. İşte çok akıllı 30 diyet sırrı...

1) Badem yiyin: Beslenme uzmanları az miktarda badem ve ceviz tüketmenin yararı olduğunu belirtiyor. Canınız atıştırmalık bir şeyler isterse aşırıya kaçmadan, badem, ceviz ya da fındık tüketebilirsiniz. Bademde bulunan iyi yağlar, yağ yakma genlerini harekete geçirir ve kilo vermenize yardımcı olur.

Haberin Devamı

2) Yağ ve karbonhidratları karıştırmayın: Yağları ve karbonhidratları ayrı tutun. Vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi karbonhidratlardan alırsınız. Enerjiyi aldıktan sonra üstüne yağ tüketirseniz gerekli olan enerjiyi zaten aldığınız için vücudunuz yağı depolar, bu da kilo almaya neden olur.

3) Aç kalmayın: Her gün aynı miktarda kalori alırsanız kendinizi daha iyi hisseder, fazla yemekten uzak durursunuz. Bir gün çok yiyip ertesi gün aç kalırsanız kendinizi doymuş hissetmezsiniz.

4) İnce arkadaşlar seçin: Biraz acımasız ama ince ve zayıf arkadaşlar seçin. Araştırmalar obezitenin bulaşıcı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle zayıf olmak istiyorsanız çevrenizdeki insanları da diyete yönlendirmelisiniz.

Haberin Devamı

5) Paketlere dikkat! Paket tasarımları ürünü çekici hale getirir. Bu nedene ürün paketleri üzerinde yazanlar sizi yoldan çıkartmasın. Tuz oranı düşük ya da az kalorili gibi cümleler sizi kandırabilir.

6) Protein yüklemesi yapın: Proteinin yağ yakımına yardımcı olduğu biliniyor. Protein sizi tok tutarken kas yapmanıza da yardımcı olur. Düşük karbonhidrat diyeti, yağların saklanmasını ve sonrasında enerji için kullanılmasını sağlar.

7) Egzersizlerinizde değişiklik yapın: Kendinizi mutsuz ve sinirli hissettiğiniz zaman stres hormonu harekete geçer, kan şekeriniz düşer. Bu durumda canınız tatlı bir şeyler ister. Böyle bir durumda spor yaparak kan şekeri seviyenizi kontrol altına alabilirsiniz. Spor şeklinizi değiştirebilir. Çok ağır egzersizler yapmak yerine hafif egzersizler seçin.

8) Düşüncelerinizi değiştirin: Vücudunuzdan memnun olmamanız psikolojinizi de etkiler. Vücudunuz konusunda memnun olursanız kötü alışkanlıklara daha az yönelirsiniz. Bu nedenle canınız sıkkın olduğunda çikolataya saldırmak yerine olduğunuz yerde zıplayabilir ya da yüksek sesle ‘Çok iyi hissediyorum’ diyebilirsiniz. Eğer omuzlarınızı düşürüp ‘Mutsuzum’ diye ortalarda dolaşırsanız zararlı yiyeceklere saldırmak için bahaneniz olur.

9) Yediklerinizi unutmayın: Gün içinde ne yediğinizi fark etmeyebilirsiniz. Bu nedenle yediklerinizi not edin. Böyle ne kadar gereksiz kalori aldığınızı görürsünüz.

Haberin Devamı

10) Ağırlık çalışın: Kadınlar ağırlık egzersizleri yaptıkça çok kaslı vücutlarının olacağını düşünürler. Oysa bu yanlıştır. Erkek ve kadın vücudu farklıdır. Kadınlar erkeklere göre 30 kat daha az kas yapıcı hormona sahiptir. Ağırlık çalışması sadece metabolizmanızı harekete geçirir, kilo vermeyi kolaylaştırır.

11) İlk siparişi siz verin: Arkadaşlarınızla dışarıda yemek yiyecekseniz ilk siparişi veren siz olun. Eğer diğerlerini beklerseniz onların siparişleri aklınızı karıştırır, zararlı yiyeceklerden denemek isteyebilirsiniz.

12) Diyet içeceklerden vazgeçin: Uzun süren diyetlerde diyet içecekler kilo alımına neden olur. Çünkü bu içeceklerin içinde bulunan tatlandırıcı maddeler beyne daha fazla kalori tüketmesi gerektiği sinyalini verir. Bu da daha fazla yemeye neden olur.

13) Su için: Günde 8 bardak su içmek çok önemlidir. Su içmeden ciğerleriniz çalışmaz, bu da yağ yakımını engeller. Bu nedenle bol bol su için.

Haberin Devamı

14) ‘Beş kuralı’nı uygulayın: Günde beş öğünde beş ayrı yemek yemeniz gerekiyor. Bu yemekler karbonhidrat ve protein içermeli, glisemik indeksleri de düşük olmalı. Yediklerinizin şekersiz olmaları, yararlı yağlar ve liflerden oluşmaları önemli. Yapacağınız yemeklerde beş malzeme kullanın. Haftada 5 gün, 5’er dakika, ısınma hareketleri ve egzersizler yapmaksa, bir başka kural.

15) Uyku düzeni: Uykusuzluk metabolizmanızı doğrudan etkiler. Uykusuz kaldığınızda iştahınız açılır ve doyma hissi en az seviyeye iner. Araştırmalara göre eğer 6 saatten az uyuyorsanız obez olma riskiniz yüzde 27 oranındadır.

16) Daha az kalori: Aldığınız kalori miktarını azaltmalısınız. Kalorili içecekler yerine su içmeli, canınız tatlı istediğinde kurutulmuş meyve tüketmelisiniz. Eğer canınız lezzetli bir akşam yemeği istediyse kızartmalar yerine ızgara et, balık, tavuk ve yanında bol haşlanmış sebze yiyebilirsiniz.

17) Hindistan cevizinin gücü: Hindistan cevizi ya da Omega 3 yağları, diyet programınızda size enerji verecek ve kilo vermenize yardımcı olacaklar arasında ilk sırada. Özellikle Hindistan cevizi yağı metabolizmanızı harekete geçirerek kalori yakmanızı sağlar.

Haberin Devamı

18) Greyfurt: Jennifer Lopez’in diyetisyeni Richard Giorla, “Her zaman yanınızda bir şişe greyfurt yağı bulundurun” diyor. Greyfurt yağındaki aromanın, karaciğer enzimlerini etkilediğini ve yağları yakan sinirleri harekete geçirdiğini belirtiyor.

19) Çeyreğini deneyin: Uzmanlar kilo vermenin en iyi yollarından birinin de tabağın çeyreğini bitirmek olduğunu söylüyor. Tabağınızdaki yemeğin çeyreğini yedikten sonra 20 dakika kadar bekleyin.

20) Kahvaltı önemli: Öğünlerinizin miktarını kontrol altına almalısınız. Sabah kahvaltısı en çok yediğiniz öğün olmalı. Çünkü kahvaltı metabolizmanızın çalışmasını sağlar.

21) Sirke: Yemekten önce, çok az miktarda sirke içmek, kulağa hoş gelmese de iştah keser. Böylece daha az yersiniz.

22) Egzersizleri çeşitlendirin: Aralıklarla yapılan egzersizler, kardiyovasküler sistemi geliştirmeye yetmez. Haftada bir defa egzersizleri, yüzerek ya da bisiklete binerek desteklerseniz, daha hızlı kilo verirsiniz.

23) Gruplara katılın: Grup içinde olmak her zaman tek başınıza olmaktan iyidir. Bu nedenle bir egzersiz programına yazılabilir ve grup egzersizi yapabilirsiniz.

24) Zamanlama: Regl döneminin iki hafta öncesi, en hızlı kalori yakabileceğiniz dönem. Bazal metabolik hızınız bu dönemde yüzde 8’den yüzde 16’ya çıkar. Bu, daha hızlı kilo vermenize yardımcı olur.

25) Kendinizi inandırın: Kilo vermek isteme nedenlerinizi ve güzel bir vücudun faydalarını maddeler halinde bir kağıda yazın. Kendinize “Eğer değişirsem ne olacak, nasıl hissedeceğim, hayatım daha mı iyi olacak?” gibi sorular sorun.

26) Alternatifler bulun: Atıştırmalıklardan vazgeçemiyorsanız, kendinize alternatif yiyecekler bulabilirsiniz. Örneğin canınız muz istediğinde, yerine bir elma yiyebilirsiniz.

27) Tat almanızı engelleyin: Koku, iştah üzerinde etkilidir. Eğer bir yemekte çok fazla çeşni varsa, kokusu da fazla olur. Bu da iştahınızın kapanmasına neden olur.

28) Süt ürünlerini ihmal etmeyin: Süt ürünlerindeki kalsiyum, yağ yakmanıza yardımcı olur. Bu nedenle, gün içinde en az iki öğününüzde süt ya da süt ürünlerinden birini tüketin.

29) Besinlerle dost olun: Yediklerinizi düşman olarak görmeyin. Size kilo aldırdıkları için özellikle kalorili yiyeceklere kızmayın. Kendinizi iyi hissettiğiniz bir günde, besin değeri yüksek şeyler yiyebilirsiniz.

30) Elleriniz meşgul olsun: Boş durmak acıkmanıza neden olur. Örneğin canınız yemek istediğinde elinize telefonu alın, bir arkadaşınızı arayın ya da tırnaklarınıza oje sürün. Böylece açlık durumunuzu bir süreliğine de olsa bastırmış olursunuz.