Dünya Binlerce zebrayı aslanlara yem edecekler

Binlerce zebrayı aslanlara yem edecekler

Paylaş
Binlerce zebrayı aslanlara yem edecekler

Kenya'daki kuraklık yüzünden doğanın dengesi alt üst oldu, aslanlar aç kaldı...

Kenya’da 2005’ten beri görülmemiş bir operasyonla, binlerce zebra, aslan ve sırtlanlara olmaları için başka bir bölgeye nakledilmeye başladı. Soysambu doğal parkında yaşayan zebraları, kuraklığın pençesindeki Amboseli parkına naklederek oradaki doğal dengenin bozulmasını önlemeyi kararlaştıran yetkililer, bu sabah operasyona başladı.

KÖYLÜLERİN HAYVANLARINA SALDIRMAYACAKLAR

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte helikopterler Soysambu parkı üzerinde uçmaya ve zebraları 300 km güneydeki Amboseli bölgesine "kışkışlamaya" başladı. Bir yandan da yakalanabilen zebralar kamyonlara dolduruluyor. 28 Şubat'a kadar sürecek operasyonla yaklaşık 7 bin zebra Amboseli’ye sevk edilmiş olacak. Bu operasyonla, etobur avcıların av bulamaz hale geldiği Amboseli’de otçul hayvan sayısı artırılarak, doğal park civarında yaşayan köylülerin hayvan sürülerine aslan ve sırtlanların saldırılarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

DENGELER ALT ÜST OLDU

Amboseli’de geçen sene kuraklık yüzünden binlerce zebra ve antilop telef olunca, etçil yırtıcılar av bulamaz hale düşmüştü. Bir yetkili, "Bu kitlesel hayvan ölümleri, parktaki etçil-otçul dengesini alt üst etti, aslanlar ve sırtlanlar karınlarını doyuramaz hale geldi" dedi ve diğer bölgelerden hayvanların getirilmesiyle, bölgede hayvan nüfusu arasındaki dengenin yeniden sağlanacağını belirtti.

2005 yılında da benzer bir operasyon yapılmış ve 400 kadar fil, Hint okyanusu sahilindeki bölgelerinden ülkenin iç kesimlerine nakledilmeye başlamış, ancak yeni "evlerindeki" kuraklık, fillerin hayatını tehdit edince operasyona son verilmişti.

AA

Haberin Devamı