Dünya Bir analiz de Observer'dan

Bir analiz de Observer'dan

Paylaş
Bir analiz de Observer'dan

'Erdoğan yeniden iktidara talip olurken, neden bir zamanlar onu destekleyen liberaller, modern İslam'dan korkuyorlar?'

İngiliz Observer gazetesi, “Recep Tayyip Erdoğan: ‘Baba’ Hala Türkler İçin Bir Baba Figürü mü” başlıklı analizde, “Türkiye Başbakanı yeniden iktidara talip olurken, neden bir zamanlar onu destekleyen liberaller, modern İslam'dan korkuyorlar” sorusuna yer verdi.

Haberin Devamı

Observer, dış politika editörü Peter Beaumont’un imzasıyla yayımlanan yazıda, bir zamanlar Erdoğan’ı destekleyen liberallerin şimdi Başbakan'ı giderek "alıngan, baskıcı ve otoriter bir lider olarak gördükleri" iddia edildi.

Yorumuna, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan’ın arasının nasıl açıldığını anlatarak başlayan Beaumont, seçimi yeniden kazanması beklenen Erdoğan ile Altan arasında yaşananları “öğretici” olarak niteledi.

'BAZI KESİMLER RAHATSIZ'

Türk ekonomisinin dünyanın 17’nci en büyük ekonomisi olduğuna dikkat çekilen yorumda, Erdoğan'ın ülkeyi kendine güvenli bir uluslararası oyuncuya dönüştüren kişi olmakla beraber, kendi gücünü arttırma isteğinin bazı kesimleri rahatsız ettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Analizde, “Erdoğan’ın bir sorunu varsa, bu da, daima ona karşı çıkıp kabadayı gibi gören Kemalist laikleri kendisinden daha fazla uzaklaştırmak değil. Sorun, bir zamanlar onu destekleyen ancak şimdi onu alıngan, baskıcı ve giderek otoriter bir lider olarak gören artan sayıdaki liberal aydınlarla ilgili” denildi.

Beaumont, “On yıllardır olduğundan daha önemli hale gelen ve etkinliğiyle Ortadoğu’da ABD’yi gölgede bırakmakla tehdit eden bir Türkiye’de, dümendeki kişinin karakteri ve hırsları giderek daha çok ortaya çıkıyor" diye yazdı.

Peter Beaumont, yazısında Erdoğan’ın “yöneldiği istikamete ilişkin artan alarmın” nedeni olarak, “Erdoğan ve partisinin, laiklerin gücünü zayıflatma çabalarından” kaynaklandığını öne sürdü.

'ZEKİCE BİR SENTEZ'

“Tayyip Baba'nın neden o kadar popüler olduğunu anlamak zor değil. Milliyetçilik, popülizm ve halkın yüzde 95’inin Müslüman, ancak devletin laik olduğu Türkiye’de, çoğunluğa uygun orta halli muhafazakar ahlaktan oluşan zekice bir sentezle çok sayıda destekçiyi çekti” yorumuna yer veren gazete, Erdoğan’ın iktidarında ekonomi, AB süreci ve dış politikayla ilgili başarılara da dikkat çekti.

Bu bağlamda gazete, Erdoğan’ın, “Türkiye bir zamanlar bölgedeki en yakın müttefiki olan İsrail’e sırtını dönerken İran’a daha yakınlaşan bağımsız bir dış politika oluşturduğu”nu yazdı.

Haberin Devamı

Balyoz operasyonu ve MHP’yi hedef alan kaset skandalına değinen Beaumont, Erdoğan’ın başkanlık sistemi arzusunu gizlemediğini belirterek, bunun kendisine “Türk siyasi sahneye 2015’den sonra da hakim olmaya olanak sağlayacağı” yorumunu da yaptı.

HÜRRİYET / PLANET