Özlem Denizmen Bir annenin finansal anatomisi
HABERİ PAYLAŞ

Bir annenin finansal anatomisi

Arzu Al, eşini kaybetmiş, tek başına dimdik hayatta kalmaya, iki çocuğunu okutmaya çalışan cesur bir anne. Ucu ucuna geçiniyor. Zorlanıyor. ‘Gelirimi nasıl artırırım?’ diye bana yazdı. Evinde ziyaret ettim, sorununu çözdük. Hemen aksiyona geçti...

SORUN


- Arzu eşinin vefatından sonra devletten ayda 600 lira alıyor. Bu para, ileride çocukları sigortalı bir işe girince 300 liraya düşecek.
- Bu yüzden gelirini artırması gerek.
- Evde el işi ürünler yapıyor ama satacak yer ve müşteri bulamıyor.
- Çocuklarının eğitim masrafı artıyor.
- Birikimi yok denecek kadar az.

[[HAFTAYA]]

OMUZLARIN YÜKÜ

‘Birikim yapmak gelecek kaygısını yok eder’ diyor araştırmalar. Omuzdan yük alır. Anneler çocuklarının güvenli geleceği için dişinden tırnağından artırır. Nasıl mı? Biriktirmek doğasında var kadının. Para olsa biriktirecek ama yok işte. Arzu’da da yok. Biriktirecek para bulalım, gelir artıralım o zaman. Kimse yerinde oturarak refaha kavuşmamış.

ÇÖZÜM


Evin bütçesini denkleştirmek, çocukları idare etmek ve iyi bir gelecek için birikim. Bu saydıklarımı yapmayan bir anne tanıyor musunuz? Evini geçindirmek için gerekli her şey zaten Arzu’da saklı. Önemli olan yeteneklerini doğru kullanıp iş hayatına uyarlayabilmek. Şimdi bu cevherleri ortaya çıkarma vakti!

ELLERİN MAHARETİ


Birçok kadın evinde el işi ürünleri hazırlıyor. Arzu da o maharetli ellere sahip kadınlardan biri. Sevgi ile hazırlanmış ev yapımı sabunlar, vazolar, nikah şekerleri, tablolar alıcılarıyla buluşmak için hazır bekliyor. Bu noktada gereken şey bir tutam girişimcilik.

ANNE KALBİ


Sanki annelerin her biri ayrı bir girişimci hikayesi. Hepsi imkansızlığı başarıya dönüştüren özelliklerin bir ürünü. Sevgili anneler, sahip olduğunuz bu yeteneği gelirinizi artırmak için kullanın. Dizdiğiniz boncukları ya da süslediğiiz vazoları bir hobi olmaktan çıkartın. Evlere bu tür işler veren birçok firma var. Size düşen bu firmalarla irtibat kurup sektörün ihtiyacına göre üretim yapmak. Arzu gibi. Arzu, boncuk işleten tekstilcilerin kapısını çaldı. İş istedi, verdiler. Siz de yaparsınız. Tek yapmanız gereken, kalbinizin sesini dinleyip, çok isteyip karar vermek ve ilk adımı atmak.

KESKİN GÖZLER

Bir anne zaten iyi de bir gözlemcidir. ‘Aman çocuk düşüp kafasını sağa sola vurmasın’ diye radarları açıktır. Artık bu özelliği, vizyonumuzu genişletmek ve araştırma için kullanalım. Bir ürün yaratmadan önce; “Hangi alanda ihtiyaç var, piyasa neye kaç para verir?” Bunu iyi anlayalım.

FIRSAT YARATIN


*Yaptığı ürünleri satacak bir pazar bulması için Arzu ile birlikte Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile bir görüşme gerçekleştirdik . * Ayrıca Sosyal Yardım İşleri’ne çocukları için burs başvurusu yapacak.

ANNE KUCAĞI- GÜVEN

Haberin Devamı


Sığınacak limandır anne kucağı. Huzur bulunacak yer. Anne de kaya değil ama onun da güvene ihtiyacı vardır. Borç sevmez, birikim ister. * Az gelirine rağmen neyse ki hiç borcu yok Arzu’nun. * Bütçe yapacak ve banka kartı kullanacak. Hem gelen gideni daha kolay kontrol edecek hem de parayı çalınma ve kaybolma gibi risklerden koruyacak. * Bireysel Emeklilik (BES) hesabı da açacak, en yüksek getiri orada (yüzde 25).

Buraya dikkat

10 yıl sonrasına gidelim. Arzu, eşinin vefatından dolayı şimdilik aylık 600 lira maaş alıyor ancak çocukları ileride iş sahibi olunca aldığı para 300 liraya düşecek. İşte o zaman can simidimiz BES imdadımıza yetişecek. Arzu artık her ay BES hesabına 150 lira koyacak. Bu para sistemde 56 yaşındayken tam 90 bin lira olacak. Şimdi her zamankinden daha güçlü.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder