Gündem 'Bir atın 6 dişiyle çiftleşmesi mümkün değil'

'Bir atın 6 dişiyle çiftleşmesi mümkün değil'

Paylaş
'Bir atın 6 dişiyle çiftleşmesi mümkün değil'

Veterinerler 'bir atın bir gecede 6 dişi hayvanla çiftleşmesi mümkün değil' diyor...

İzmir’de kurulma çalışmaları devam eden bir atlı spor tesisinde, sahibi belirsiz bir atın, 2’si yarış atı 6 atla çiftleşmesinin mümkün olmadığı belirtilirken, tesis sahibi Mustafa Akın, olayın reklam amaçlı ortaya atıldığı iddialarının kendisini üzdüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

İnciraltı Atlı Spor Tesisi sahibi Mustafa Akın, sahibi belirsiz hayvanın sabaha karşı, çitleri aşarak tesis içine girdiğini, engellemeye çalışan iki seyisi de yaraladığını ileri sürdü.

Tesiste bulunan "Happy Girl" isimli yarış tayının yanı sıra daha yaşlı başka bir yarış atı ve diğer binek atlarla da çiftleştiğini iddia eden Akın, atı zorlukla sakinleştirebildiklerini ve şu anda tesiste bağlı tutulduğunu söyledi.

Akın, şu bilgileri verdi:
"Yarışlara hazırladığımız bu tayın gebe kalması halinde büyük zararımız olacak. Atın gebe kalması halinde doğacak yavru ise soy ağacını bozacak. Bu hayvanın tekrar çiftleşmeye hazırlanması 4 yıl alacak. Tesise giren hayvanın sahibini arıyoruz. Ancak sanıyorum hayvanın verdiği zarardan dolayı şu ana kadar kimse gelmedi. Konuyla ilgili karakola bildirimde bulunduk. Atın sahibinin ortaya çıkması halinde 300 bin liralık tazminat davası açacağız. Aksi taktirde yapacak bir şeyimiz yok. Atın gebe kalmamasını umacağız. 10 gün içinde belli olacak. Gebe kalması halinde yarışlara hazırladığımız atı 4 yıl kullanamayacağız. Gebe kalmaması halinde daha önceden belirlediğimiz aygırla çiftleştirme yapacağız."
Akın, sektörde faaliyet gösteren bazı seyislerin, olayın reklam amaçlı ortaya atıldığını iddia etmelerinin ise kendisini üzdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Tesisi 10 gün sonra açmayı düşündüklerini, ancak yaşanan olayın bu süreci olumsuz etkilediğini, bazı sorunlara da neden olduğunu kaydeden Akın, "Atlarla uğraşmayı tutku edinmiş biriyim. Onlardan maddi kazanç sağlama amacım yok. Benim zaten İnciraltı’nda bir haram var. Buraya açmaktaki amacım gençlere at sevgisini kazandırmaktı. Yaşanan olay, bana büyük zarar verdi. Bunun maddiyatla reklamla ilgisi yok. Bizim reklama ihtiyacımız yok. Zaten bu mevkide tekiz. Buradaki zararımla bu reklamın 10 katını yapardım. Bunu tüm at camiasındaki arkadaşlar bilir" dedi.

Mustafa Akın, atların böyle bir olaya karşı sigortalı olmadığını, sigorta şirketleriyle görüşerek benzeri olaylara karşı sigortalama yapılması için girişimde bulunacağını da kaydetti.

Haberin Devamı

"MÜMKÜN DEĞİL"

Konuyla ilgili bilgi veren Veteriner Hekim Burak İşman ise, dişi atların "kızgınlık döneminin" Şubat - Mayıs arası olduğunu, bunun 10-11 gün sürdüğünü, dişi atın ancak 7 veya 8. günde gebe kalabildiğini söyledi. Atların bu günler dışında gebe kalmasının mümkün olmadığını vurgulayan İşman, erkek hayvanların ise dişilerin kızgınlık dönemlerinde salgıladığı koku ile aktif hale geçtiğini kaydetti.

İşman, "Kızgınlık dönemlerinde atlar, çok fazla testesteron hormonu salgılar. Ancak bir atın bir gecede 6 dişi hayvanla çiftleşmesi mümkün değil. Maksimum 2 hayvanla çiftleşebilir. Profesyonel çiftleştirmelerde bile çok iyi bakım ve besleme koşullarındaki yarış atları, sabah ve akşam çiftleşmeye götürülür" dedi.

Burak İşman, belirsiz çiftleşmelerde soy ağacının kırılmaması için düşük yaptırılabildiğini ifade ederek, bu durumda atın bir süre yarışamayabileceğini kaydetti.

İzmir’deki bazı yarış atı yetiştiricileri ise bu tür yarış atlarının çok iyi muhafaza edilmesi gerektiğini, haralarda çok sayıda erkek ve dişi hayvanın bir arada bulunmasına rağmen böyle bir olayın daha önce yaşandığını duymadıklarını, İnciraltı’nda yaşanan olayın kendilerine de ilginç geldiğini belirttiler.

Haberin Devamı

AA