Beden Sağlığı Bir baba-oğlun obezite ve diyabete karşı savaşı

Bir baba-oğlun obezite ve diyabete karşı savaşı

Paylaş
Bir baba-oğlun obezite ve diyabete karşı savaşı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 verilerine göre Türkiye’de her 5 kişiden 1’i obezite sorunu yaşıyor. Obeziteye bağlı gelişen hastalıklar arasında ise diyabet başı çekiyor. 28 yaşındaki Saro Karagözyan ve 62 yaşındaki babası Dikran Karagözyan da diyabet ve obezite sorunu ile yıllardır mücadele edenler arasında. İşte baba-oğlun hikâyesi...

İstanbul, obezite cerrahisi bakımından Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’nın önemli merkezlerinden biri haline gelirken obezite ameliyatıyla 9 ayda 60 kilo veren Saro Karagözyan ile ameliyatla diyabet sorunundan kurtulup 28 kilo veren baba Dikran Bey tedavi süreçlerini ve yaşadıklarını anlattı.

4 kilo 400 gram doğan Saro Karagözyan çocukluğundan beri obezite sorunuyla mücadele ediyordu. Özellikle okul sonrası dönemde hem özel hayatında hem de iş hayatında fazla kiloları hayatını zora sokmuştu. Saro Karagözyan obezite ameliyatına karar verme sürecini ise şöyle anlattı:


Baba-oğlun ameliyattan sonraki halleri görenleri şaşırtıyor.

“160 kilo olduğum zamanlarda bir iş görüşmesine gittim. Görüşmede terimi siliyorum, mülakatı yapacak kişi bana şöyle dedi: 'Ön tarafta çalışan biri terini silse benim hiç hoşuma gitmez.' Muhtemelen o işe bu yüzden kabul edilmedim. Ben her zaman arka planda çalıştım, hiçbir zaman ön planda olamadım. Daha sağlıklı olabilmem için daha hareketli bir iş tercih etmem gerekiyordu. Barista olmak istemiştim ama bana o şanslar tanınmadı. Ameliyata esas karar verme aşamam ise şöyle oldu; 170 kilodayken 5-6 sene önce obezite cerrahisi geçirmeyi düşündüm. 23 yaşındayken ameliyat olmaya korktum ve kendi çabamla diyetle 170’den 110’a düştüm. İşi bırakıp 1.5 sene diyet, spor, egzersiz yaptım. Sağlığım için bir şeyler yapmam gerekiyordu. Kazandığı parayı bir insan yemeğe veriyorsa para kazanmasın, diyet yapsın mantığıyla hareket ettim ama sonra tekrar kilo aldım. Ameliyatı düşündüm ve Op. Dr. Hasan Erdem ile görüştüm."

'HAYALİM BEYAZ PANTOLON GİYMEKTİ'

Obezite ameliyatı sonrası artık yolda yürürken dikkat çekmediğini belirten Saro Karagözyan hayali olan beyaz pantolon giymeyi artık gerçekleştirdiğini söyledi.

'AMELİYAT OLMASINA KARŞI ÇIKMIŞTIM'

Eşinde ve küçük kızında diyabet hastalığının olmadığını belirterek genetik olarak kendi tarafında diyabet sorunu olduğunu ve yıllardır diyabetle mücadele ettiğini söyleyen Baba Dikran Karagözyan ise “Ameliyatı araştırmadığım için ailede en çok ben karşı çıktım, korktum, istemedim. Hasan Hoca ile tanıştıktan sonra ona güvendim. Saro’nun ameliyat geçirip yaşam kalitesinin arttığını gördükten sonra ben de diyabet sorununu çözmek için ameliyata karar verdim.

'ARTIK İŞİN SONUNA DOĞRU GİDİYORDUM'

30 senelik diyabet hastasıyım ve artık işin sonuna doğru gidiyordum. Vücudun bir insülin deposu var ve biz onu tüketmek üzereydik. Ameliyat kararını aldığım için mutluyum. Ameliyat öncesi 70-85 olması gereken kolestrolüm 103’tü. Bağırsağı kısaltma olayının sonunda kolestrol düştü, trigliserid normalin altına indi. Bunlar benim için inanılmaz şeyler. Tansiyon hapı alıyordum, bıraktım. Devamlı kullandığım ilaçlarımı bıraktım. Diyabet için alınan o hapı kullanmıyorum artık” dedi.

OBEZİTE İLE DİYABET ÖLÜMCÜL TEHLİKE

Saro Karagözyan’a kapalı tüp mide ve Dikran Karagözyan’a transit bipartisyon ameliyatını yapan Obezite ve Metabolik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Erdem ise obezite ile diyabetin birlikte yaratacağı tehlikelerinin önemine değinirken operasyonları ve sonrasını şöyle özetledi:

“Saro Bey yaklaşık 150 kilo civarında çeşitli sağlık sorunları, günlük aktivite kayıpları, hareket zorlukları içinde bize geldi. Ayrıca vücut kitle indeksi de 40’ın üzerinde olduğu için buna bağlı olarak diyabet gelişme riski çok yüksekti. Ailede diyabet hastalığı sorunu bulunmaktaydı. Yaptığımız testler sonrası insülin direncinin de yüksek çıkması üzerine Saro Bey’e operasyon kararı aldık.


Op. Dr. Hasan Erdem

Saro Bey’e ameliyat kararı aldıktan sonra operasyon yaklaşık 1 saat sürdü. Kapalı yöntemle yaptığımız tüp mide ameliyatı olarak bilinen 'Laparoskopik Sleeve Gastrektomi' mide küçültme ameliyatı ile Saro Bey operasyon sonrası 3-4 saat içersinde serviste yürümeye başladı. Bu ameliyatın özelliği hastanın hem midesi küçülüyor hem de midenin hormonsal kısmını aldığımız için ameliyat sonrası iştahın kesilmesi sonrası başarı oranı yüksek bir operasyon oluyor. Saro Bey’e neredeyse bu ameliyattan başka bir çözüm önermedik çünkü daha önce diyet yapmış, kilo vermiş ama hep daha fazla kilo almıştı. Başarılı bir operasyon sonrası yaklaşık 60 kilo kaybeden Saro Bey artık daha hafif ve sağlıklı bir hayat sürüyor. Yaklaşık 3. ayında Saro bey 40 kiloya yakın kilo vermişti. Şu an 8. ayda verdiği kilo 60. Rutin tetkiklerinde herhangi bir problemi yok.

Saro Bey’in başarılı ameliyatından sonra babası Dikran Bey de Tip 2 diyabet sorununa bağlı olarak bize başvurdu. Günde yaklaşık 100 NT’lere varan insülin yapmaktaydı ve buna rağmen şekeri kontrol altına alınamıyordu. O da başarılı bir operasyonla 121 kilodan 93 kiloya inerek diyabet hastalığından ve fazla kilolarından kurtuldu."

Haberin Devamı