Ekonomi Bir bardak çay fiyatına bir kilo vişne!

Bir bardak çay fiyatına bir kilo vişne!

Paylaş
Bir bardak çay fiyatına bir kilo vişne!

Bir bardak çay fiyatına bir kilo vişne!

Türkiye’nin önde gelen vişne ve kiraz üretim merkezlerinden Kütahya’nın Pazarlar ilçesinde, tüccarlar tarafından vişnenin kilogram fiyatının 50 kuruş olarak belirlenmesinin üreticileri zor durumda bıraktığı bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye’de üretilen yıllık vişnenin yaklaşık yüzde 8’inin karşılandığı Pazarlar’da yıllık ortalama 10 bin ile 20 bin ton arasında vişne, 5 bin ton kiraz üretiliyor.
Bu yıl rekoltesi yüksek olmasına karşı kirazın hasat ve pazarlama sürecinde kilogram fiyatının azlığı nedeniyle maddi sorunlar yaşadığı belirtilen bölge üreticilerinin, aynı sorunları vişnede de yaşadığı kaydedildi.

Günlük 1000 tonun üzerinde vişne toplanan Pazarlar’da, tüccarların vişnenin kilogram fiyatını 50 kuruş olarak belirlemesinin üreticilerin gelir kaybına neden olduğunu öne sürüldü.

Üreticiler, vişne toplayan bir işçinin günlük 23 lira aldığını belirterek, gübre, mazot ve tarım ilacı almakta güçlük yaşadıklarını, vişnenin toplanması sırasında işçilik masrafının ürün fiyatının yüzde 85’ine karşılık geldiğini belirtti.

Haberin Devamı

Vişne üreticisi Şaban Akgül, ilçede suluk vişnenin kilogramının 50 kuruştan, şokluk vişnenin kilogramının ise 60 kuruştan tüccarlar tarafından alındığını söyledi.

İlçenin en önemli geçim kaynağı olan vişnenin alım fiyatının düşük olmasının üreticilerin durumunu zorlaştırdığını savunan Akgül, şöyle konuştu:
"Gübre, mazot ve tarım ilaçlarına gelen yüksek zamlar dolayısıyla zaten zor günler yaşıyoruz. Artık meyve üreticilerini ya bankalara bağımlı kalacak veya işsizler sınıfına katılacak. Bir kilo vişne, bir bardak çay fiyatına kadar düştü.

Üreticilerin yüzde 90’, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine borçlu. Fiyatlar böyle giderse hiçbir üretici borçlarını ödeyemez. Ayrıca işçilik fiyatları da bunun üzerine eklenirse geriye bir şey kalmıyor. Hatta bazı üreticiler vişneleri toplamamayı düşünüyor. Çünkü sadece toplamadaki işçilik, satılan ürünün yüzde 85’ini götürüyor. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz."