Spor Bir başarı hikayesi: Karabükspor

Bir başarı hikayesi: Karabükspor

Paylaş
Bir başarı hikayesi: Karabükspor

1993-1994 yılında Zeytinburnuspor maçı sonrası kümeye düşen ve Süper Lig'e yükselemeyen Karabükspor, Bank Asya'da fırtına gibi esiyor

109 bin nüfusu olan ve karın hiç eksik olmadığı, Kel dağı ve Sarıçiçek tepesinin eteklerinde kurulan Karabük şehrinin tek geçim kaynağı olan Kardemir Demir Çelik Fabrikası’nın katkılarıyla 1938 yılında kurulan Karabükspor, daha önce iki defa çıktığı ve düştüğü Süper Lig'e adım adım yaklaşıyor.

KARABÜKSPOR’UN BAŞARI ÖYKÜSÜ

Karabükspor’un en önemli geliri fabrikadan satılan her kilo demirin 1000 de 3'ünün takıma aktarılması ve diğer gelirleri. İsim hakkı ücreti, 2009 Mayıs’tan beri 3040 Kardemir Demirçelik ve 397 şehirden olan üye aidatları, sosyal tesislerden gelen gelirler, iddia geliri ve yayıncı kuruluştan gelenin dışında hiçbir geliri bulunmayan Karabükspor’un futbolculara hiç borcu yok.

KULÜBÜN HİÇ BORCU YOK

Öyle ki son Konyaspor maçı sonrası 10 bin TL pirim dağıtıldı. Halk şampiyonluk havasına girdi. Daha önce iki defa süper lig tecrübesi yaşayan Karabükspor’un cefakar taraftarlarının unutamadıkları tek olay ise 1993-1994 sezonunda ligin son maçında Zeytinburnuspor’a 2-1 yenilerek ligden düşmeleri oldu.

ZEYTİNBURNUSPOR MAÇI UNUTULMUYOR

93-94 yılında Zeytinburnu maçı sonrası ligden düştüklerinde hüngür hüngür ağladığını söyleyen büfeci Mustafa Orhan, "Kardemir Karabükspor süper ligde diyebiliriz. 2 maç daha kazandıktan sonra çıkamamamız mucizelere kalır. Zeytinburnu maçı sonrası hüngür hüngür ağlamıştım.

Maçta 89. dakikaydı. Biz maçın bitmesini bekliyorduk. Küçük Fikret sağdan topu kaptırdı ve sonrasında bir orta oldu ve bir anda rakip kafayı vurdu gol oldu ve kümeye düştük. Günlerce etkisinden çıkamadık. Maçtan 1,5 saat sonra stadı terkedebildim. Burada bütün esnaf arkadaşlarımızla birlikte yazılar yazdık" dedi.

78 PUAN İSTİYORLAR

Baharatçı Turgay Güvenilir ise, "Gümbür gümbür geliyoruz Allah’ın izniyle. 1994 yılında Zeytinburnuspor’a 2-1 mağlup olduk ve kümeye düştük. Ama bu sene süper lige tekrar geliyoruz. 59 gol attık. Plakamız 78 olduğu için 78 puanla bitirirsek güzel olur." ifadelerini kullandı.

2009-2010'DA KARABÜKSPOR

Bank Asya 1. Lig’de 1. sırada bulunan Kardemir Karabükspor, şu ana kadar toplam 24 maç oynadı. Bu maçlarda 17 galibiyet 5 beraberlik ve 2 yenilgi aldı. 56 puana sahip olan Karabükspor, attığı 59 gol ve yediği 20 gol ile 39 averaja sahip durumda.

"EŞİM SAYESİNDE FUTBOLCULARIN KALESİNİ İÇTEN ELE GEÇİRDİK"

Kulüp Başkanı Hikmet Ferudun Tankut, takımdaki futbolcuları ele geçirmek için çok kurnaz bir yol izlediklerini ve önce eşi Sevinç Hanım sayesinde futbolcu eşlerini ele geçirdiklerini belirterek şunları söyledi: "Geçen sezon ikinci yarısıdan itibaren bir karar aldık.

Buraya gelen futbolcu arkadaşlarımızın kafalarının ailelerinde kalmaması için eşlerini bir aktivite içerisine sokmayı düşündük. Hasan Doğan Tesisimizde bütün futbolcular ve eşleri ile çocukları Cumartesi günleri kahvaltı yapıyoruz.

EŞLER KAMPA KATILDI

Futbolcular olmadığı zamanlarda eşler arasında bir kaynaşma oluyor ve sonrasında hanımlar kendi aralarında altın günleri yapıyorlar. Kış kamplarında Antalya’daydık ve futbolcu eşlerini de davet ettik. Yılbaşına birlikte girmiş oldu." dedi.

"14 BİN KİŞİLİK YENİ STAD YAPIYORUZ"

Süper Lig'e çıktıklarında UEFA kriterlerine göre neler yapacaklarını anlatan Hikmet Ferudun Tankut, 14 bin kişilik yeni stadyumun müjdesini verdi.

Stat için uzun süredir bir çalışma içerisinde olduklarını hatırlatan Tankut, "Bölge milletvekillerimiz ve belediye başkanımızın çok büyük etkileri var. 1958 yılında yapılan ve Türkiye’nin ilk çim sahası olan bir stadımız var. Şimdi çok güzel stadlar var ve Karabük bu stadı haketmiyor.

Sezon başından beri çok ciddi çalışmalarımız var. Projesi çizildi ve maketi hazırlandı. 14 bin kişilik bir stad yapacağız mevcut stadımızın yerine. 1 ay içerisinde inşaat başlayacak. Süper ligdeki ilk maçımızı yeni stadımızda oynamak istiyoruz. Sıkıntılarımızı çözmek için yoğun bir çalışmamız var" diye konuştu.

TAKIM KAPTANI BAL: REKOR KIRARAK ŞAMPİYON OLACAĞIZ

Matematiksel olarak şampiyonluğu garantilemek istediklerini ve rekorları alt üst ederek süper lige çıkacaklarını dile getiren takım kaptanı Bülent Bal, "Sezon başında takım kurulurken hedef ilk 6 idi. Ama daha sonra yakaladığımız arkadaşlık ve aile ortamı ile çok güzel sonuçlar almaya başladık.

Bu bir rüzgardır ve arkamıza şehirin desteğini de aldık. En ciddi aday biziz şu anda süper lige çıkmak adına. Ama 3 puanlık sistemde hiçbir şey belli olmuyor. Ayaklarımız yere basacak ve işimizi garantiye alarak Karabükspor’u süper lige çıkaracağız.

İşimizi matematiksel olarak garantilemek istiyoruz ve bunun için de bize 4-5 galibiyet daha gerekiyor. Bunu yapabilecek gücümüz ve kalitemiz var.

Aldığımız sonuçlar ve kalitemiz ortada. Şehirin desteği ve maçlara katılımıyla biz rekorları kırarak süper lige çıkmak ve Karabük halkını sevindirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

KALECİ ATAMAN: TAKIMDA ABİ OLDUĞUM İÇİN SORUMLULUKLARIM VAR

Çok kaliteli bir takım olduklarını söyleyerek sözlerine başlayan Kardemir Karabükspor’un tecrübeli file bekçisi Bülent Ataman, "Yaşım ilerledikçe tecrübem artıyor ve takımın en büyüğü benim. Futbolculara abilik yaptığım için sorumluluklarım artıyor.

Önemli olan şey çok para verip futbolcu almak değil, takım içerisinde aile ortamını sağlamaktır. Çünkü biz salonda toplanıyoruz. Çocuğumdan daha fazla oda arkadaşımı görüyorum. Demek ki, biz aile ortamını sağlamayı başarmışım. Kar

3. ile aramızda 13 puan fark oldu. Böyle bir fark beklemiyorduk. Geldiğimde takım küme düşmeye oynuyordu. Ben başkana ilk geldiğimde takımın kemiğini bozmaması gerektiğini söyledim. Sezon başı ilk 6 olursa ilk 2 olarak hedef koymuştuk.

Bu kulüp sıfır borç ile devam ediyor. Sonrasında süper lige çıktığında büyük bir para gelecek. Akıllıca işler yapıldığı sürece süper ligin değişmez takımı olur. Bizi sıkıntıya sokan taraftar ve medyamız da olmadığı için kafamız rahat oluyor" ifadelerini kullandı.

TEKNİK DİREKTÖR İLDİZ: BİZİM İÇİN KARA GÖRÜNDÜ

Kardemir Karabükspor’un başarısının mimarlarından biri olan teknik direktör Yücel İldiz ise, "Başlangıcından itibaren zor bir yolculuğa başladığımızı biliyoruz. Çok ciddi çalışmalar yaptık. Başkanımız, taraftarımız ve şehir insanları ile bütünleştik. Her maçımızın zorluğunun bilincinde sahaya çıktık.

Başlangıçta çok ağır çalışmalar yaptık. Ligde ilerledikçe de ağırlığımızı koymaya başladık. Devre sonunda lider olarak bitirdik. Ana kadroda çok oynamadan ufak değişiklikler yaptık. Oyuncu arkadaşlarımız işlerini zevkle yapmaya başladığı için skor da iyi olmaya başladı. Seyirci de izlediği oyundan zevk almaya başladı.

Bizim için her maç çok zor. Bütün rakiplerimizi ciddiye alıyor ve onlardan daha iyi oynamamız gerektiğini biliyoruz. Ayaklarımız yere basıyor. Bu tempo içerisinde camia olarak müthiş bir birlik ve beraberlik içerisindeyiz" dedi.

EMENİKE: BENİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN PARA DEĞİL KARİYER

Kardemir Karabükspor’un gol makinesi olan ve performansı ile adından söz ettiren Emmanuel Emenike, Türkiye’de neler yaşadığını ve hangi şartlardan sonra Karabükspor’a geldiğini anlattı.

Türkiye’ye adım attığında ilk olarak Ankaragücü tesislerine gittiğini belirten siyahi futbolcu Emmanuel Emenike, "Afrika’da başkanımın isteği ile ben Ankara’ya geldim. Gelmesem oradaki kulüplerden inanılmaz teklifler almıştım. İlk olarak Ankaragücü’ne geldim.

"HACETTEPE BENİ BEĞENMEDİ"

İdmana çıktım ve teknik direktör beni beğendi. Sonrasında beni alıp Hacettepe’ye götürdüler. Ne olduğunu anlamadım. Ben Hacettepespor’u Süper Lig'de mücadele ettiğini düşünüyordum. Orada da beğendiler ama kimse birşey söylemedi ve ortada bir belirsizlik vardı. Ben o an Türkiye’yi terketmek istedim.

Akabinde Karabükspor’un beni istediğini duydum. Geldiğimde alt yapı ile 1 hafta idmana çıktım ve çok sinirlendim. Sonra as takım ile idmana çıkacağım söylendi. Bekledim ve as takımla idmana başladım. Türkiye’deki kariyerim böyle başladı." ifadelerini kullandı.

Performansını takıma borçlu olduğunu ve sahada para için değil kariyer için oynadığını hatırlatan golcü oyuncu Emenike, "Takım halinde çok iyi çalıştık. Hedefim 20 gol atmak ama onu üzerine çıkabilirsem daha iyi olur. Önce şampiyon olup Süper Lig'e çıkmak istiyoruz. Bank Asya Ligi de çok kaliteli.

Süper lige çıkınca atmosfer tabiki daha farklı olacaktır ama futbol heryerde aynıdır. Ben para için oynamıyorum. İlk hedefim en iyi takımlarda oynamak ve kariyerimi yükseltmek. Oynayacağım bir takımda yer almak benim için tabii ki daha iyi. Şehir hakkında yorum yapamam ama bu yörenin insanları çok sıcakkanlı ve cana yakın." dedi.

Ercan ATA/ANKARA (DHA)

6

Haberin Devamı