Tamer Heper Bir çözüm önerisi
HABERİ PAYLAŞ

Bir çözüm önerisi

Haberin Devamı

Binamızın doğalgazı borç nedeni ile kesilmiş. Kesilme nedeni dört dairenin aidat ödememesi. Benim aidat borcum yok ama yönetim gecikme cezası dahil borcu hepimize bölüştürmüş. Bunu ödemek zorundamıyım? ● R.S.

Bir binada iki türlü para ödenir. Biri peşin ödenen aylık paradır. Buna aidat denir. Diğeri ise hesapta bulunmayan giderler için toplanır, bu da ortak gidere katılım payıdır. Ancak bu giderler paylaştırılırken bağımsız bölüm maliki kendisine düşen payı ödeyince borçtan kurtulur. Ödemeyenlerin borcu ise yasal olarak aylık yüzde 5 gecikme tazminatı katılmak sureti ile devam eder.

Apartmanlarda, yakıt gideri, kat malikleri kurulunda, işletme projesi hazırlanırken aylık toplanacak aidatlara genellikle katılır ve buna göre aidat toplanır. Yani sizler yakıt gideri içinde olmak üzere aidatlarınızı ödediyseniz sizin yakıt gideri adı altında borcunuz yoktur. Yakıt giderini ödemeyenlerin ise borcu devam eder. Yakıtın kesilmesi ise onların borcu nedeni ile olup, bundan siz sorumlu tutulamazsınız. Ancak: Borcunu ödemeyenler için yapılacak takip zaman alacağından yönetim şöyle bir yola gidebilir.

Denilir ki, borç miktarını diğer kat maliklerinden toplayalım, yakıt konusunu idare ile halledelim, sonra borç ödemeyenlerden tahsil olunduğunda ödeyenlerin aidat borcundan mahsup edelim. Yani sonra aidat borcunu ödemesinler, onları bu peşin ödemelerine sayalım.

Çoğunlukla böyle çözüm getirilerek kışın soğukta kalma riskini bertaraf etmektedirler. Sizin için de bu çözüm kabul edilebilir ancak kabulü mecburi değildir. Buna göre hareket edin. Yani borç sizin değil, sizden zorla alınamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder