Tamer Heper Bir de siz katılmayın
HABERİ PAYLAŞ

Bir de siz katılmayın

Bir daire almak için başvurduğum inşaat şirketi benimle sözleşme yapmak istedi ama sözleşme düz beyaz kağıda yazılı. Sizin yazılarınızı takip ettiğim için bunu imzalamadım ama daireyi de kaçırmak istemiyorum ne tavsiye edersiniz? O.P.

Doğrusunu isterseniz yazacaklarım benim tavsiyem değil yasanın hükmü. Şöyle: Alacağınız daire hazır, içine girilecek durumda ise sözleşme yapmaya gerek yok, tapu dairesine gidin paranızı verin tapunuzu alın. Şayet daire hazır da sizin paranız taksitle ödenecek ise taksitleri ödemek için daire üzerine ipotek konulmasını önerin. Şayet daire henüz yapım aşamasında ise bu halde yapacağınız iş satış işlemi değil gayrimenkul satış vaadi sözleşmesidir. Bu halde kesinlikle, asla ve asla düz beyaz kağıda imzalanmış bir sözleşme karşılığı para vermeyin. Şayet alacağınız daire kaçırılmaz bir nitelikte ve sizin için kârlı bir alışveriş ise gerekirse harcını siz ödeyin ama mutlaka noterde düzenleme şeklinde satış vaadi sözleşmesi olarak yapın. Çünkü bu kanun gereğidir. Sonra da bu sözleşmeyi tapuya ibraz edip şerh verin ki ileride üçüncü kişilere karşı da hakkınızı arayabilesiniz. Aksi halde geçersizdir verdiğiniz paraya yazık olur. Adliyeler bu ihtilaflarla dolup taşıyor aralarına bir de siz katılmayın.

Haberin Devamı

Sakın mührü sökmeyin

Köyümüzdeki araziye inşaat yaptım. Ancak inşaat mühürlendi ve mühür üzerine başvurduğum yetkili bilahare inşaatın yıkılacağını söyledi. Ben de bu köyde herkes arazisine inşaat yaptı dedim. Onlar hakkında şikayet yokmuş benim hakkımda varmış onun için mühürlemişler. İstersen sen de şikayet et dedi. Ben ne yapayım? P.A.

Öyle şeyler duyuyorum ki ne diyeceğimi bilemiyorum. Birincisi kaçak inşaat yapanların mutlaka birileri tarafından şikayet edilmesi gerekmiyor. Bunlara kendiliğinden de müdahale edilir. İkincisi imar planı olmayan tarla vasıflı yerlere yüzde 5 oranında inşaata göz yumulmuyor. Bu lütuf değil yasal. Ancak size de gidin herkesi şikayet edin diye bir telkinde bulunulmasını özellikle yadırgadım. Şayet yasalara aykırı bir inşaat varsa bunlar da mühürlenir. Ancak elbette ben size ‘gidin herkesi şikayet edin’ demeyeceğim gibi ‘aman mühürü kendiliğinizden sökmeyin’ diyeceğim. Zira mühür fekkinin hapis cezası var. Şayet olabiliyor ise inşaatınızı yüzde 5 e indirin diyebilirim o kadar. Sonra da diğer kimselere göz yuman ama sizin inşaatı mühürleyen idareci konumundakinin diğerlerini bir yolla kollayıp kollamadığına da emin olmak isterim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder