Sağlık Bir fincan kahvenin yararı ve zararı

Bir fincan kahvenin yararı ve zararı

Paylaş
Bir fincan kahvenin yararı ve zararı

Nefis kokusuyla insanı baştan çıkaran, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan bir fincan kahve... İçerdiği kafein nedeniyle zararlı mı dersiniz?

Uzun süre tüketmek zararlı
Yanlış. Bu efsanenin nedeni sigara kullananlardır. Çünkü sigara kullananlar kafeini kullanmayanlara göre iki kat daha hızlı sindirir. Onların yaşadığı sağlık problemlerinin kaynağı da aslında kafein değil, nikotindir.

Vücut kimyasını bozar
Doğru. Çünkü kafein doğal bir uyarıcıdır. İki bardak sert kahvedeki kafein miktarı 250 miligramdır. Bu miktar kan dolaşımındaki adrenalini üç katına çıkartır. Solunum hızını arttırır. Vücuttaki dopamin seviyesini arttırarak zevk merkezlerini uyarır.

Performansı artırır
Doğru. Kafein yorulmayı geciktirir. Egzersiz performansını yüzde 10 ile 15 oranında teşvik eder. Hafif ağrı kesici etkisiyle de performans üzerine olumlu etki eder.

Dikkati artırır, zekayı parlatır
Doğru. Bir araştırmada, iki fincan kahve içildiğinde alınan kafein miktarının insanlarda öğrenme, hafıza ve dikkat oranlarını yüzde 60 arttırdığı görülmüş.

Yüksek tansiyona neden olur
Yanlış. Son araştırmalara göre kafein tansiyonun yükselmesine yol açmıyor. Kahve içen tansiyonu normal bir insanın kalp atışlarındaki değişiklik sadece ölçülemeyecek kadar az oranda oluyor.
Ve kahve bittiğinde bu değişim de ortadan kalkıyor. Ancak yüksek tansiyonu olan kişiler kafeinden uzak durmaya özen göstermeli. Çünkü zaten varolan tansiyon sorununun şiddetini artırabilir.

Kemik erimesine neden olur
Yanlış. Eğer ‘ben sıkı bir kahve içicisiyim’ diyorsanız bile her bardakta sadece birkaç miligram kalsiyum kaybedersiniz. Ama bunu da kahvenin içine koyacağınız birkaç damla sütle telafi edebilirsiniz.

Bağımlılık yapar
Doğru. Zamanla kafeine karşı bağımlılık kazanırız. Vücut alışık olduğu miktarda kafeini almadığı zaman başağrısı ve sinirlilik görülebilir. Ancak pek çok kişi tüm bir günü bir fincan kahveyle geçirebiliyor.
Peki kafein tüketimi konusundaki sağlıklı sınır nedir derseniz; uzmanlara göre bu sınır 400 miligram. Yani günde dört bardak kahve...

Bazı yiyecek ve içeceklerdeki kafein miktarları
Sıcak çikolata: 240 ml’de 5 mg.
Bitter çikolata: 80 ml’de 20 mg.
Buzlu çaylar: 370 ml’de 31 mg.
Demlenmiş siyah çay: 240 ml’de 50 mg.
Soda: 370 ml’de 70 mg.
Nescafe: 240 ml’de 50-110 mg.
Espresso (1 fincan): 100 mg.
Filtre kahveler: 240 ml’de 80-140 mg.

2

Haberin Devamı