Ekonomi Bir gün için 81 bin işsiz

Bir gün için 81 bin işsiz

Paylaş
Bir gün için 81 bin işsiz

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane, alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatılmasının sektördeki 81 bin çalışanın işini kaybetmesine neden olacağını söyledi

SEKTÖRÜN YÜZDE 18'İ

Haberin Devamı

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatılmasının 81 bin çalışanın işini kaybetmesine neden olacağını belirterek “Bu vebali kim almak istiyor?” dedi. Dün İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen Nane, her yıl 500 bin gencin iş gücüne katıldığı Türkiye’de pazar günü kapatılmanın sektörden yüzde 18 işçi çıkartma anlamına geleceğini söyledi.

450 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Nane, ‘Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı’nın, sektör için düzenleyici değil yatırım engeli yaratan, kayıt dışını teşvik eder nitelikte olduğunu söyledi. Mehmet Nane, 2009’da işsizliğin arttığı ortamda organize perakendenin net yüzde 2 istihdam yarattığını, sektörün direkt 450 bin, dolaylı 1 milyon 300 bin kişiye iş sağladığını dile getirdi.

Haberin Devamı

100 BİNİ YENİ İSTİHDAM

Mehmet Nane, bugün 236 olan alışveriş merkezinin (AVM) 2011 sonuna kadar 304’e çıkacağını belirterek “Yeni açılacak 68 AVM’ye 7 milyar dolar yatırım yapılacak. Bir yıl içinde sigortalı ve kayıtlı en az 100 bin kişiye iş olanağı yaratacağız” dedi. Sektörün devletin ‘doğal vergi dairesi’ olduğunu belirten AMPD Başkanı Mehmet Nane, 70 milyar liralık ciroya karşılık 7 milyar dolarlık Katma Değer Vergisi (KDV) tahsilatına aracılık ettiklerini belirtti.

TÜRKİYE'DE DEĞİŞİM VAR

2009’da organize perakende yüzde 7 büyürken yerel ve tekil zincirlerin yüzde 15 büyüdüğüne dikkat çeken Nane, bunun Türkiye’nin değişimini net gösterdiğini kaydetti. Nane şöyle konuştu: “Türkiye’de karşı karşıya gelme yoktur. Bakkal amca hipermarkete karşı değildir, hipermarket bakkala karşı değildir. Türkiye’de tüketicinin tercihinden dolayı bir değişim vardır. Bizler bu değişimin aktörleriyiz.”