Prof. Dr. Derin Kösebay Bir ilaçla sorun çözülmüyor
HABERİ PAYLAŞ

Bir ilaçla sorun çözülmüyor

Haberin Devamı

Yumurtalık fonksiyonunun bozulduğu, karbonhidrat metabolizmasındaki sorunlar yüzünden hastanın kilo aldığı ve düzensiz adet gördüğü polikistik over ne yazık ki tek bir ilaçla hemen tedavi edilemiyor. Sabırlı olursanız her şey yoluna girer...

Çocuğum risk altında mı?

26 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Ben hepatit B taşıyıcısı olduğumu öğrendim. Yalnız Hepatit B eşime ve çocuğuma bulaşmamış. İkisine de aşı yaptırdık. Eşimle ikinci kez çocuk sahibi olmak istiyoruz. Benim taşıyıcı olmam doğacak çocuk için risk olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, Hepatit B taşıyıcıysanız doğacak bebeğe bu hastalığın geçme olasılığı çok yüksek. Normalde yeni doğanlara doğumdan 7 gün sonra yapılan Hepatit B aşısından önce (İlk 24 saatte) Hepatit B immun serumu da verilir ve bebek bu şekilde korunmuş olur.

[[HAFTAYA]]

Neden düzene girmiyor?

32 yaşında, bir çocuk sahibiyim. Evlendikten sonra adet düzensizliği yaşamaya başladım, kilo aldım. Doktorum polikistik over hastası olduğumu ve hamile kalmamın çok zor olduğunu söyledi. Tedavi gördükten 2 ay sonra hamile kaldım. Hamilelikten sonra işler düzelir dedim ama bir türlü olmadı. Neden adet göremiyorum? CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over’i tedavi edecek tek bir ilaç, tek bir yöntem yok. Polikistik over birçok problemi bir arada bulunduruyor. Yumurtalıkların fonksiyonu bozuk, karbonhidrat metabolizmasında sorunlar var (İnsülin hormon direnci) ve buna bağlı olarak kilo artışı söz konusu ve hastanın psikolojisi de bozuluyor. Yapılacak şey; yumurtalıkların düzenli çalışmasını sağlayacak tedavi. Bunun yanında şekerli gıda almamak ve karbonhidrat metabolizmasını düzenleyici tedavi şart. Hastanın kilo almamak için ciddi bir irade göstermesi ve tüm bu tavsiyeleri sabırla uygulaması gerekiyor. Bence bir kere daha ciddiyetle doktorunuzun tavsiyelerine uyup vereceği ilaçları kullanmaya başlayın, sevgiler.

Hormon tedavisi görüyorum...

41 yaşındayım, 2 sene önce menopoza girdim. O dönemden sonra cinsel ilgi ve isteğim azalmaya başladı. Üstelik vajinal kuruluk nedeniyle ilişkiye girmekte de zorlanıyorum. Doktorumun tavsiyesi üzerine hormon tedavisi görmeye başladım. Ama yine de zor günler geçiriyorum. Bana ne önerirsiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yaşınız çok genç. Hormon kullanmaya devam ederseniz bence durum düzelecektir. Menopozda sık karşılaşılan bir durum da genel isteksizlik halidir. Burada belki bir psikiyatristen yardım alınabilir. Çünkü basit depresyonlar hep gözden kaçmakta ama kişi kendini ve çevresini etkileyecek kadar negatif enerji üretebilmektedir. Psikolojik destek bu dönemde çok etkili bir yol gibi gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder