Ekonomi Bir kilo kırmızı ete, 7 kilo tavuk

Bir kilo kırmızı ete, 7 kilo tavuk

Paylaş
Bir kilo kırmızı ete, 7 kilo tavuk

Bir kilo kırmızı ete, 7 kilo tavuk

Tüketici Fiyatları Endeksine (TÜFE) göre, Ocak ayında en fazla fiyat artışı yaşanan ürünler arasında yer alan kırmızı et, tavuk eti ile arasındaki fiyat farkını açıyor.

Haberin Devamı

Kurban Bayramından bu yana canlı hayvan sıkıntısı nedeniyle fiyatı sürekli artan ve bazı ürünlerde kilogramı 35 lirayı bulan kırmızı etteki fiyat artışları, vatandaşın cebini yakıyor.

Kasaplarda ve marketlerde kaliteli kırmızı etin kilosu 23 liradan başlarken, dana kuşbaşı kilogramı 23, daha haşlama 24, daha rosto 26, dana sote 29, dana but biftek ise 30 liradan satılıyor.

Dana etine göre fiyatı daha yüksek olan kuzu etinde de fiyat artışı devam ediyor.
En fazla tercih edilen kuzu but 24, kuzu fırın 25, kuzu saç kavurma 27, kuzu yarım kol 28, kuzu kemiksiz 32, kuzu pirzola 33, kuzu külbastı ise 35 liradan satışa sunuluyor.

Kırmızı et fiyatlarındaki artışla birlikte kesesini düşünen orta ve dar gelirli vatandaşa, kilosu 4-5 liradan başlayan tavuk eti fiyatları daha cazip geliyor. Kasap ve marketlerde tüm pilicin kilosu 4,5-5, but 5, kanat 6,5 liradan satılıyor.

Haberin Devamı

Kasaplarda 30-35 lira arasında satılan 1 kilo kuzu külbastı veya pirzola yerine 7 kilo, ortalama 23 liradan satılan 1 kilo dana kuşbaşı yerine de yaklaşık 5 kilo tavuk eti alınabiliyor.

LOKANTACILAR DERTLİ

Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, 2009 yılının Ağustos ve Eylül aylarında kilosunu 12-13 liradan aldıkları kırmızı eti, bugünlerde ancak 22 liradan satın alabildiklerini belirtti.

Et fiyatlarının inanılmaz bir şekilde yükseldiğini ifade eden Karamercan, lokantacılar olarak bu yükselişi yemek fiyatlarına yansıtmadıklarını ancak durmak bilmez yükseliş nedeniyle bıçağın kemiğe dayandığını söyledi.

Karamercan, lokantacı esnafının çok büyük bir sıkıntı içinde olduğunu ve bu yükseliş devam ederse zam yapmaktan başka çarelerinin olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şu anda eski fiyatlarımızla devam ediyoruz. Ama zamların arkası bir türlü kesilmiyor ve kesilecek gibi de gözükmüyor. Piyasada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bugüne kadar zam yapmayı düşünmedik. Ancak ayakta durmak için buna mecbur kalacağız. Lokantacı esnafımızın dayanacak gücü kalmadı."

Karamercan, Konya’daki düğünlerin olmazsa olmazı olan etli düğün pilavının da bu yıl ailelerin bütçesini epey zorlayacağını belirterek, geçen yıl kişi başı 8-9 liradan hazırlanan düğün pilavlarının, bu yıl 15 liradan aşağı olmayacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Önder Felek / AA