Ekonomi Bir kişinin hayatını kaydırmak 750 dolar!

Bir kişinin hayatını kaydırmak 750 dolar!

Paylaş
Bir kişinin hayatını kaydırmak 750 dolar!

Hacker’ların cirit attığı ‘darknet’te olup biten tüm yasa dışı işler su yüzüne çıkıyor. Beyaz Hacker Ziyahan Albeniz, “Sahte vatandaşlık, pasaport temini yapılıyor. Kredi kartları satılıyor” dedi

Murat GÜLDEREN/POSTA

Türkiye’nin en ünlü beyaz şapkalı hacker’larından Ziyahan Albeniz sanal alemin yeraltı dünyası olan ‘darknet’i anlattı.

Hacker’ların buluşma noktası olan bu alemde; uyuşturucu ve silah ticaretinden suikast borsasına, kredi kartı satışlarından vatandaşlık ve pasaport teminine kadar yüzlerce tarife var. 1000 TL’ye 2 bin TL limitli kredi kartı satılıyor.


HER ŞEY TARİFELİ


NASA’ya bile hizmet veren yüzde 100 yerli siber güvenlik şirketi Netsparker’ın hacker’ı Ziyahan Albeniz, şu an yapılan yasal olmayan işlerin büyük kısmının darknet üzerinden gerçekleştirildiğini söyledi. Ziyahan Albeniz, herkesin merak ettiği bu karanlık alemde akla gelebilecek her şeyin pazarlığının alenen yapıldığını ve her şeyin bir tarifesi olduğuna dikkat çekti.

2 SAATTE İŞ BİTİYOR


Masum bir insanın bilgisayarına çocuk pornosu yükleyerek kişinin hayatını kaydırmanın sadece 1-2 saat aldığını ifade eden Ziyahan Albeniz bunun bedelinin de darknet’te 750 dolar olduğunu söyledi. Albeniz, şu an darknet üzerinden akıl almaz derecede uyuşturucu ve silah ticareti yapıldığını belirterek, “Satın alan kişiler memnuniyet yorumları bile yazıyor” dedi.

BÜYÜK PARA KAZANIYORLAR


Bir hacker’ın yaptığı işe göre ayda 1 milyon lira kazanabildiğini ifade eden Ziyahan Albeniz şu bilgileri verdi: “Son dönemlerde kumarhane makinelerini hacklemek moda oldu. Önemli bir işadamının bilgisayarına girmek de doğal olarak yüksek kazançlar sağlıyor. Bu hacker’lara ‘darknet’ten ulaşıyorlar. Girdiği bilgisayardan çıkarken iz bırakmayan hacker’ları yakalamak imkansız.”

YÜZDE 50'Sİ PEŞİN ÖDENİYOR


Türkiye’de en yaygın kullanılan güvenlik kriterinin sadece anne kızlık soyadı olduğuna da dikkat çeken Ziyahan Albeniz şöyle devam etti: “Bu bilgiye ulaşmak hacker için zor değil. Buradaki tüm ticaret sanal para olan ancak gerçek paraya çevrilebilen ‘Bitcoin’ üzerinden döner. Ki

Haberin Devamı