Derya Özel Bir otizm masalı
HABERİ PAYLAŞ

Bir otizm masalı

Haberin Devamı

Otizmli çocuklar deyince onların okuma hakkı için var gücüyle savaşan sevgili Sedef Erken gelir aklıma. Eğitimi uzun, sabır gerektiren ama sonuçları parlak bu süreç için var gücüyle çalışan annelerin sözcüsü oldu Sedef. Bugün başka bir otizmli çocuk annesi olan Buket Köse’nin gururundan bahsetmek istiyorum.

Bir otizm masalı

Deniz’in annesi Buket Köse, “Otizm zor ve uzun bir yolculuk ama bu zorlu yolu biz Deniz’in resimleriyle aşıyoruz. Otizmli toplumun bir parçasıdır, bir eksiklik değil, farklılıktır. Her şeyde olduğu gibi otizmin de çaresi sevgi ve kabul görmektir. Sevgi ve destekle otizmli çocuklar da başarabilir” diyor.

Ortaokul birinci sınıf öğrencisi Deniz Köse, Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizmli çocukların farklılıklarına dikkat çekmek amacıyla resim sergisi açıyor. 1-3 Nisan tarihleri arasında Trump AVM’nin B2 katında açılacak sergide çocuk ressam Deniz Köse’nin 50 adet pastel, karakalem ve guvaj resmi sergilenecek. ‘Bir Otizm Masalı’ adı verilen resim sergisinde 11 yaşında otizmli bir çocuğun duygu, düşünce ve gözlemleri renkli ve ayrıntıcı bir teknikle kağıtlara yansıyor.

İlk resim sergisini geçtiğimiz yıl açan Deniz Köse, ‘Çocuk Gözüyle Barış’ adlı resim yarışmasında kendi yaş grubunda ikincilik ödülü de aldı. Dilerim Deniz gibi pek çok otizmli çocuk ihtiyacı olan eğitimi adil şartlarda alıp, hayallerini gerçekleştirebilsin.

Tavsiye ediyorum

Düşkurdu Bir Düş Kurdu kitabı; çocukları öykülerle düş dünyasında keyifli bir yolculuğa çıkarırken, geçmişten gelen güzel değerleri de hatırlatıyor. Çocuk edebiyatının sevilen yazarı Şiirsel Taş’ın on farklı öyküsünün derlendiği kitap, nostaljik ama günümüze uyan kavramları, didaktik olmayan eğlenceli öykülerle anlatıyor. Yazar Şiirsel Taş, hiç eskimeyen öyküleriyle, günümüzde unutulmaya yüz tutan aile albümü yapmak ya da bir oyuncak bozulduğunda atmak yerine tamir etmek gibi, yaşamın güzelliklerini yüceltiyor.

Çocuğum yalan söylüyor!

Kimler daha çok yalan söyler?

Anti sosyal kişilik bozukluğu olan kişiler sürekli yalan söyleme, kişisel çıkarı ve zevki için başkalarını kandırma, dürüst olmama eğilimindedir.

Çocuğun yalan söylemesinde anne-baba, kardeş ve çevre ilişkilerinin etkisi...

Çocuk birçok davranışı ebeveynlerinden gözlemleyerek alır. Her çocuk saf ve temiz olarak dünyaya gelir. Yalan söylemede genetik aktarımın bir rolü olmaz. Güvensiz bir ortamda yetişen çocuk, hem kendini hem de ilişkilerini sürdürebilmek için yalanı bir hayat tarzı olarak benimseyip, daha üst bir kimlik ve konum elde etmek için kullanabilir.

Bir kişinin yalancı olduğunu biliyorsak ona nasıl davranmalıyız?

Bu tür davranış bozukluğu olan kişiler, her zaman hayatımızdan çok kolay çıkartabileceğimiz kişiler olmayabilir. Bu durumda yapılması gereken yalan söyleyenle direkt iletişim kurmaktır. Ama onu rencide etmeden ve sorunu kişiselleştirmeden.

Zararsız beyaz yalanlar ne zaman tehlikeli olur?

Yalanın siyahı, beyazı, pembesi, kırmızısı olmaz. Diğer taraftan beyaz ya da pembe yalanlar, sadece geçici çözümler üretmekle kalmayıp, aynı zamanda asıl problemin çözülmeden kalmasına da neden olabilmektedir.

“Yalan söylemek; doğru olmayan bir söylemi ya da inancı, bir başkasına aktarmak için kasti olarak yapılan, başarılı ya da başarısız girişimdir” diyen Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, yalan söyleyençocuklara olan yaklaşımımızın nasıl olması gerektiğini değerlendiriyor.

ETKİNLİK KUŞU

İstanbul


Zorlu Alışveriş Merkezi’nin çocuk etkinlik alanında her hafta sonu birbirinden eğlenceli etkinlikler düzenleniyor. 2 Nisan Pazar günü çocuklar ‘Periler Ülkesi Çerçeve Atölyesi’nde perili kalıplar ve farklı boya malzemeleri ile yaptıkları çerçevelere en güzel anılarından birini yerleştirecekler. Ücretsiz olan çocuk etkinlikleri, 12:00-14:00 saatleri arasında Metro Katı Çocuk Etkinlik Alanı’nda. Her hafta sonu 12:00-18:30 saatleri arasında farklı grupların canlı müzik persformansları da var.

Ankara

Kendisine yapılan büyü sonucunda korkunç bir yaratığa dönüşen bir prens, şatosunda, aynı büyü sonucu konuşan eşyalara dönüşmüş uşakları dışında kimse olmadan yaşamaktadır. 10 yıl içinde kendisine aşık olacak bir kadın çıkmazsa sonsuza dek canavar olarak kalacaktır. Devamını anlatmayayım, heyecanı bozulmasın. Hafta sonunu sinema ile değerlendirmek isteyenlere klasikleşmiş bir masal filmi... Üstelik anne babalar da keyifle izleyebilir.

İzmir

Kırmızı Başlıklı Kurt, ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ masalının özgün bir tiyatro uyarlaması. Amy yani Kırmızı Başlıklı Kız ormanda yolunu kaybeder ve yalnız kalmış bir ağaçla karşılaşır. Ağaç ona yardım ederek, peşindeki kurttan kurtarmak için bir plan yapar. Kurt ise iki oyuncu tarafından oynanır ve yarısı iyi yarısı kötü karakterlidir. Böylece çocuğa iyinin ve kötünün birlikte var olduğu anlatılır.

İletişim için; Gazi Ortaokulu Tiyatro Sahnesi. Tel: (0232) 464 80 14.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder