Sağlık Bir saniyede kansız anjiyo

Bir saniyede kansız anjiyo

Paylaş
Bir saniyede kansız anjiyo

Dirsekten toplardamara ilaç verilerek gerçekleştirilen "kansız anjiyo"nun süresini bir saniyenin altına indiren bir yöntem geliştirildi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muşturay Karçaaltıncaba, halk arasında "kansız anjiyo" olarak bilinen "koroner bilgisayarlı tomografi anjiyo" yönteminde son zamanlarda önemli gelişmeler olduğunu söyledi.

Yöntemin tüm dünyada 2000, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ise 2003’den beri uygulandığını anlatan Karçaaltıncaba, bölümde yılda ortalama iki bin, altı yılda ise toplam 10 bin hastaya kansız anjiyo yaptıklarını söyledi.

Yaygın yöntemde hastanın kasığından atardamarına kateter yerleştirildiği için buna bağlı kanama riski ortaya çıkabildiğini, hastaların en fazla çekindiği hususlardan birinin de bu olduğunu kaydeden Karçaaltıncaba, dirsekten toplardamara ilaç verilerek yapılan "kansız anjiyo" da ise kanama riski olmadığını kaydetti.

RADYASYON DOZU AZALTILDI


Karçaaltıncaba, yaygın yöntemin 15 dakika, kansız anjiyonun ise beş saniye sürdüğünü belirterek, "ABD’de yapılan son Kuzey Amerika Radyoloji Kongresi’nde bu süreyi bir saniyenin altına düşüren, radyasyon dozunu ise 10’da 1 oranında azaltan sistem tanıtıldı. Bu yeni teknoloji, yöntemin daha yaygın bir şekilde uygulanmasını sağlayabilir" dedi.

Haberin Devamı