Dünya Bir savcı depremi de İtalya'da

Bir savcı depremi de İtalya'da

Paylaş
Bir savcı depremi de İtalya'da

G-8 zirvesine hazırlık aşamasındaki yolsuzlukları sızdırmakla suçlanan savcı istifa etti

İtalya’da geçen yıl düzenlenen G-8 zirvesine ilişkin hazırlıklarla ilgili ihalelerde yolsuzluk iddiasıyla açılan soruşturma, giderek dallanıp budaklanıyor. Hakkında soruşturma açılan Roma savcılarından Achille Toro, görevinden istifa etti.

'ONURUMU SAVUNABİLMEK İÇİN'

Görevle ilgili gizli bilgileri sızdırmakla suçlanan 69 yaşındaki savcı Toro, 40 yıllık mesleki yaşamını noktaladığını duyurduğunu istifa mektubunda, oğlu Camillo’nun da soruşturmaya maruz kalan şüpheliler arasında olduğuna işaret ederek, "Gerek kendimin, gerekse oğlumun onurunu her yerde özgürce savunabilmek, ayrıca iş çevremi her türlü tedirginlikten kurtarabilmek için, büyük bir üzüntü, ama tam bir gönül rahatlığıyla, görevimden işbu dilekçeyi yazdığım an itibarıyla istifa ettiğimi belirtiyorum" dedi.

Toro’nun gelecek günlerde G-8 ihalelerindeki yolsuzluklarla ilgili dosyayı Floransa’dan devralan Perugia savcılığına ifade vermesi gerekecek. Toro’nun istifasının, görevle ilgili gizli bilgileri sızdırma iddiasının akabinde Yargı Yüksek Kurulu tarafından açılan disiplin soruşturmasına son verilmesini beraberinde getireceği de belirtildi.

SORUŞTURMA TESADÜFEN BAŞLAMIŞTI

G-8 ihalelerindeki yolsuzluk soruşturması, Floransa savcılarının, bir başka davayla ilgili olarak yaptıkları telefon dinlemeleri sırasında tesadüfen edinilen bilgiler üzerine başlatılmıştı. Floransa savcılığı, soruşturma çerçevesinde 10 Şubatta Sivil Savunma Teşkilatının Eski Başkanı ve Kamu İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Angelo Balducci, Bayındırlık Bakanlığı bürokratlarından Mauro Della Giovampaola, Romalı iş adamı Diego Anemone ve Floransalı iş adamı Fabio De Santis’ten oluşan dört kişiyi tutuklatmış, 20 kişi hakkında ise tahkikat başlatıldığını duyurmuştu.

'BERLUSCONİ'NİN GÜVENDİĞİ ADAM'

Başbakan Silvio Berlusconi’nin en güvendiği bürokratlardan biri olan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Guido Bertolaso, G-8 hazırlıklarından sorumlu kişi sıfatıyla yolsuzluk iddiasıyla açılan soruşturmanın akabinde istifasını sunmuş, ama istifası kabul edilmemişti. Perugia’daki yargı kaynakları, G-8’e hazırlık ihalelerindeki yolsuzluklarla ilgili olarak haklarında soruşturma açılan kişilerin sayısının 40’a ulaştığını belirttiler.

AA

Haberin Devamı