Tamer Heper Bir şey yapmayın
HABERİ PAYLAŞ

Bir şey yapmayın

Haberin Devamı

Dört yıldır Gemlik’te bir yerde kiracı olarak oturuyorum. Bu yerde yerleşmemin nedeni buraların büyük şehre göre ucuz olması. Ancak 2009 içinde kirama yüzde 24 zam yapıldı. Bunun çok olduğunu söylediğimde sözleşmede yazılı, kabul etmişsin denildi. Derken 2010 yılı başında benden yüzd 10 daha zam istendi. Yani üç-dört ay içinde ikinci zam. Buna itiraz edebilir miyim? Hakkımı arayabilir miyim? Ş.Y.

Sizin hakkınızı aramanız için yapmanız gereken bir şey yok. Şimdi bu ne demek onu açıklayayım. Kira sözleşmeniz dört yıllık. Sizin sözleşmenizde artırım şartı varmış. Bu artırım şartı her sene için geçerli değildir. Artırım şartı sözleşmenin bitiminden sonra sadece bir yıl için uygulanır. Sonraki yıllarda mevzuat hükümleri geçerlidir. Dolayısı ile dört sene size sözleşmedeki yüzde 25 artırım şartı uygulanamaz. Zira dört yılda kiranız katlanır. Nitekim öyle olmuş.
Dört yılın sonunda ise mevzuat hükümlerine göre endeks uygulaması terk edilir, rayiç değer esas alınır. Yani sizin bu sene mahkeme marifeti ile kiranızın tespiti gerekirdi. Şimdi de geleyim hak aramanıza. Sizin yapacağınız herhangi bir şey yok. Siz eski kiraları ödemeye devam edeceksiniz. Hakkını aramak isterse kiraya veren sizi dava edecek.
Bu davalarda ilk önce mahkemenin belirlediği kira ödenecek. Sonraki üç yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun Üretici Fiyat Endeksinin 12 aylık ortalaması oranında zam uygulanacak. Bu oran da her yıl düşme eğilimi gösteriyor.

15 gün bekleyin
Bir firmadan aldığım ürün sık sık arıza çıkardı. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdum, iadesine karar verdi. Şimdi benim bu firmaya başvurup yeniden talepte bulunmam gerekir mi? Y.Y.

Sizin başvurunuz sonucu Tüketici Hakem Heyetinin kararı karşı firmaya tebliğ edilir. Ancak bu firmanın Tüketici Hakem Heyeti’nin kararının kaldırılması talebi ile 15 içinde tüketici mahkemesine başvurma hakkı var. Bu başvuru sizin talebinizi engellemez ama dava açan firma kararın icrasının durdurulmasını mahkemeden tedbir yolu ile isteyebilir.
Dolayısı ile izleyeceğiniz şey, hakem heyeti kararını karşı tarafa tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde dava açılıp açılmadığıdır. Dava açılmaz ise elinizdeki kararı icra takibi konusu yapabilirsiniz. Dava açıldı ve tedbir kararı alındı ise davanın sonucunu bekleyeceksiniz. Bu şekilde verilecek kararın temyizi yoktur, kesindir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder