Dünya Bir siyasetçi nasıl böyle bir öneri yapar!

Bir siyasetçi nasıl böyle bir öneri yapar!

Paylaş
Bir siyasetçi nasıl böyle bir öneri yapar!

Alman CDU partisinin sözcülerinden Peter Trapp'ın 'göçmenlere zeka testi' önerisi ortalığı karıştırdı

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Berlin eyalet teşkilatı içişleri politikaları sözcüsü Peter Trapp, ülkeye gelen göçmenlerin zeka testine tabi tutulmasını istedi.

Trapp, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, göç konusunda ülkeye faydalı olacak bazı kriterlerin belirlenmesi, iyi bir meslek eğitiminin ve uzmanlığın yanı sıra zekanın da bir ölçüt olması gerektiğini belirterek, "Göçmenlere zeka testi uygulanmasından yanayım. Bu konuyu daha fazla tabulaştırmamak lazım" diye konuştu.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Avrupa politikaları uzmanı Markus Ferber de, göç konusunda Avrupa’da ortak bir uygulamanın olması gerektiğini ifade ederek, aile birleşimi gibi insani nedenlerin, göç için tek neden olamayacağını söyledi.

KANADA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Ferber, bu konuda Kanada’yı örnek göstererek, bu ülkenin, göçmen çocuklardan Kanadalı çocuklara göre daha yüksek bir zeka düzeyi istediğini kaydetti.

Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Özcan Mutlu ise, Trapp ve Ferber’in sözlerine sert tepki göstererek, zeka testinin milletvekillerine yapılması gerektiğini, bunun sonucunda CDU’lu milletvekillerinin zeka düzeyinin ne kadar düşük olduğunun görüleceğini söyledi.

IRKÇI YAKLAŞIM

Göçmenlere zeka testi yapılması talebinin ırkçı bir yaklaşım olduğunu belirten Mutlu, "Almanya Merkez Bankası’nın bir yönetim kurulu üyesi (Thilo Sarrazin) Türklere, Araplara ve Afrikalılara ’aptal’ diyor. Şimdi de bir CDU’lu zeka testi talep ediyor. Bunlar tehlike veren sinyaller. Bunlar ciddiye alınmalıdır" görüşünü ifade etti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Bilkay Öney de, bu tür açıklamaların toplumdaki huzuru bozduğunu, mantıklı siyasetçilerin sorumsuzca açıklamalar yapmaktan kaçınması gerektiğini söyledi.

ALMAN HÜKÜMETİ: SAÇMA ÖNERİ



Bu arada Alman hükümeti, Trapp’ın, göçmenlerin zeka testine tabi tutulması önerisini "saçma" olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Christoph Steegmans, bugün Berlin’de yaptığı açıklamada, bu önerinin önyargıları körüklediğini belirterek, "Bu öneri mantıklı değil. Göçmenlerin hepsinin aptal olduğunu varsaymak, tümüyle ayrımcılıktır" şeklinde konuştu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı ve Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit da, "Göçmenlere zeka testi yapılması önerisi insanları aşağılıyor" başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, CDU’nun göç konusunda hiçbir şey anlamadığının bu öneride açık bir şekilde görüldüğünü ifade etti ve "Toplumumuzdaki insanların değerini, şüpheli zeka testleri ile ölçmek isteyen anlayış, ayrımcı ve aşağılayıcıdır" şeklinde görüş belirtti.

Söz konusu önerinin Almanya’daki bazı politikacıların düşüncelerine ışık tuttuğunu ve bu düşüncelerin dünyaya açık ve hoşgörülü bir Almanya imajının zıttı olduğunu ifade eden Wowereit, SPD’nin böyle önerilere karşı çıktığını, Almanya’nın gelecekte de başarılı olabilmesi için göçe ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

'MİLLETVEKİLLERİNE ZEKA TESTİ'

SPD Berlin Eyalet Meclisi Üyesi ve partisinin Göç Çalışma Grubu Başkanı olan Ülker Radziwill de, CDU Berlin eyalet teşkilatının, bu saçma ve insanları aşağılayıcı talebi ile gerçek yüzünü gösterdiğini, bu öneri ile CDU’nun, toplumun barış içinde yaşamasından ve birlikteliğinden yana olmadığını gösterdiğini belirtti.



Radziwill, bu öneriden dolayı Göç Çalışma Grubu olarak milletvekillerinin acilen bir zeka testine tabi tutulup tutulmaması konusunda düşünmeye başladıklarını kaydetti. Hür Demokrat Parti (FDP) Berlin Eyalet Meclisi Grubu uyum sözcüsü Mieke Senftleben de, CDU Berlin eyalet teşkilatının, göçmenlere zeka testi yapılması talebine karşı çıktığını, zekanın ülkeye gelecek göçmenler için bir kriter olmaması gerektiğini ifade etti.

CDU Berlin Eyalet Meclisi Üyesi ve CDU Yönetim Kurulu Üyesi Emine Demirbüken-Wegner de, Trapp’ın bu şekilde bir açıklamayı neden yaptığını bilmediğini, CDU Berlin eyalet teşkilatının böyle bir talebi olmadığını belirterek, Berlin eyalet teşkilatı olarak göçmenlerin sorunlarına cevap bulmak için bir Uyum Tasarısı hazırladıklarını hatırlattı.

AA

3

Haberin Devamı