Gündem Bir skandal daha

Bir skandal daha

Paylaş
Bir skandal daha

Kamera görüntülerinin saldırıdan bir gün önce silindiğine dair rapordan sonra çok eleştirilen Oyak Güvenlik Sistemleri adlı şirket, kamera kayıtlarını 3.5 yıl ne polisin ne de mahkemenin istediğini açıkladı

Danıştay saldırısı öncesine ait kamera görüntülerini sildiği iddia edilen OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri şirketi, sessizliğini bozdu. Başbakan Erdoğan’ın da açıklama yapmaya çağırdığı OYAK’ın günlerdir beklenen açıklamasından, skandal bir iddia ve çok sayıda soru işareti çıktı.

OYAK, silindiği iddia edilen harddiskin adli makamlarca 3.5 yıl boyunca kendilerinden istenmediğini, buna rağmen cihazın özenle saklandığını vurguladı.

OYAK’ın açıklamasında, Ergenekon davasında verilen bilirkişi raporu anımsatılarak, “TÜBİTAK Raporu olarak anılan bu raporun, TÜBİTAK Kurumu’ndan alınan bir rapor olmadığı anlaşılmaktadır” iddiasında bulunuldu.

TÜBİTAK kaynakları ise, mahkemeye gerekli evrakların verildiğini, başkaca bir açıklama yapılmayacağını bildirdi. Güvenlik sisteminin Danıştay’a 23 Aralık 2005’te kurulduğu belirtilen açıklamada, uyarıya rağmen Danıştay yönetiminin kesintisiz güç kaynağı almadığına dikkat çekildi.

Saldırıdan önce ya da sonra Danıştay’da çalışan bir personellerinin bulunmadığı da vurgulandı.

‘7’nci gidişimizdi’

Açıklamada, daha önce 6 kez yapıldığı gibi, 16 Mayıs 2006’da da davet üzerine Danıştay’a giden görevlilerin yerinde onarılamayacağı tespit edilen cihazı 16.00’da teslim aldığı, 17 Mayıs 15.05’te de yerine geçici bir kayıt cihazı taktığı belirtildi.

Şirketteki arızalı cihazın, olayın özelliği ve adalete yardımcı olmak amacıyla muhafaza altına alındığı kaydedilerek “Ancak 25 Eylül 2009 tarihine kadar adli makamlar tarafından bu cihazla ilgili olarak şirketimizden herhangi bir talepte bulunulmamıştır” denildi.

Yanıt bekleyen sorular

Açıklama, akıllara şu soruları getirdi:

Savılık ve mahkeme neden 17 Mayıs 2006’dan 25 Eylül 2009’a kadar harddiski OYAK’tan istemedi?

OYAK cihazı neden kendiliğinden adli makamlara teslim etmedi?

Belgelere göre, 11 Mayıs’ta arızalı harddiskin yerine yeni harddisk takıldı. Yeni harddisk ise, 16 Mayıs’ta arıza yaptı.
Bu harddisk de OYAK Güvenlik’e götürüldü. 17 Mayıs’ta, saldırıdan sonra Danıştay’a yeni harddisk takıldı. OYAK’ın 3.5 yıl muhafaza ettiği, bilirkişilerce incelenen harddisk, bunlardan hangisi?

OYAK, 16 Mayıs 2006’da söktüğü harddisk için Danıştay’a, “Geçmiş görüntülerle ilgili herhangi bir dosya kurtarılamamıştır” bilgisini verdi.
Açıklamada, görüntülerin kurtarılamadığı konusunda neden bilgi yer almadı?

Bilirkişi raporunda, harddiskte OYAK’a götürüldükten sonra 3 dakikalık görüntü silme işlemi yapıldığı bilgisi yer alıyor. OYAK, bu iddiaya neden açıklık getirmedi?

Harddiskte, Aralık 2005 öncesine ait görüntüler olduğu söyleniyor. Polise teslim edilen harddisk orijinal ise neden takıldığı tarihten önceki görüntüler var?

3