Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bir testle erken teşhis
HABERİ PAYLAŞ

Bir testle erken teşhis

Haberin Devamı

Erkeklerin prostat hastalıklarından korunmak için önlem almaları gerekiyor. PSA adlı basit bir kan testi sizin kurtarıcınız. Prostat hastalıkları PSA’nın kandaki seviyesinin yükselmesine neden olurlar. Prostat kanserinde bu artış daha çok olur. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır

SORU: 6 aydır korunmuyoruz ama.. 2 yıllık evliyim. İlk yıl eşimle prezervatifle korunarak ilişkiye giriyorduk. İkinci yılımızda çocuk yapmaya karar verdik. Birlikte olduğumuz gecenin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen eşim henüz hamile kalamadı. Acaba kısır mıyım diye gözüme uyku girmiyor.

CEVAP 6 aydır düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen hamilelik sağlayamadıysanız endişelenmeye başlamakta haklısınız. Birkaç ay daha denemeye devam edebilir veya bu konuda gerekli tahlilleri yaptırabilirsiniz. Eş zamanlı olarak erkek androloji konusunda çalışan bir üroloji uzmanına, kadın ise kısırlık konuları ile yoğun olarak ilgilenen bir kadın-doğum uzmanına başvurabilir. İlk aşamada yapılacak bir sperm analizi ve yumurtlama takibi ile önemli bir sorun olup olmadığı anlaşılabilecektir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Prostatta erken teşhis nasıl konulur? 51 yaşındayım. Prostat konusunda yazıyor ve prostat kanserinde erken teşhisin önemli olduğunu söylüyorsunuz. Prostat nasıl bir organdır ve işlevleri nelerdir?

CEVAP Prostat bezi erkek genital organlarından biri olup idrar kesesinin hemen altında, makatın önünde bulunur. İdrar kanalı prostat bezinin ortasından geçer. Testislerden salgılanan spermlerin olduğu sıvıyı boşaltan kanal prostatın içinden geçen idrar kanalına açılır. Prostatın salgısı da meninin bir bölümünü oluşturur. Prostat, PSA adı verilen bir protein salgılar, bu protein meni ile birlikte atılır. Kandaki normal değeri 4ng/ml’nin altıdır. Prostat hastalıkları PSA’nın kandaki seviyesinin yükselmesine neden olurlar. Bu da basit bir kan testi olan PSA ile teşhis edilir. Prostat kanserinde bu artış daha fazla olur. Erkeklerde yaş arttıkça prostat bezi büyüyebilir ve idrar kanalını tıkayabilir. Bu durum idrar yapmada güçlük ile kendini gösterir. Bu hastalığa selim prostat büyümesi adı verilir. Bu aslında kanser olmamasına rağmen, prostat kanseri de aynı şikayetlere neden olabileceğinden kanser olmadığı gösterilmelidir.

SORU: Ağrılarım geçmedi 5 ay önce bir hastanede kasıklarımdaki şiddetli ağrılara varikosel teşhisi kondu. Hemen ameliyat oldum. 5 ay geçmesine rağmen ağrılarımın şiddetinde azalma olmadı. Doğal olarak doktoruma olan güvenim sarsıldı. Varikosel konusunda ne yapmam gerekiyor?

CEVAP Varikosel ağrı tedavisi için ameliyat edilmemelidir. Eğer ağrı sebebiyle ameliyat yapılırsa sizde olduğu gibi durumlar ortaya çıkar. Varikosel harici ağrı nedenlerini araştırmak üzere bu konularla ilgili bir üroloji uzmanına başvurunuz. Varikosel ameliyatını sadece kısırlıkla ilgili sorunlar nedeniyle öneriyoruz ve mikrocerrahi teknikle yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder