Gündem Bir ulu çınar devrildi

Bir ulu çınar devrildi

Paylaş
Bir ulu çınar devrildi

Türkiye'nin ilk kadın öğretmenlerinden olan Refet Angın (95) İstanbul'da vefat etti

İl Milli Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Angın'ın cenazesi, Pazartesi günü Bahçelievler Özel Hizmet Hastanesi’nde düzenlenecek resmi törenin ardından Ortaköy Cami'nde kılınacak namazın ardından Otaköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

1915 Çanakkale doğumlu olan Refet Angın Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başladı.

'BÜYÜYÜNCE NE OLACAKSIN ÇOCUK?'

Mustafa Kemal Atatürk ile yolları birçok kez kesişen Refet Angın, birinci karşılaşması olan ilkokul yıllarında Atatürkün "Büyüyünce ne olacaksın çocuk" sözüne, "öğretmen" diye cevap verir. İkinci karşılaşmalarında ise Öğretmen Okulu öğrencisidir ve Atatürk'e "Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım işte" dediğinde, Atatürk onun Gelibolu'daki küçük kız olduğunu hatırlar ve bunu belirterek, ne öğretmeni olmak istediğini sorar. Matematik cevabını alınca "Hayır tarih öğretmeni olacaksın. Çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir" sözü üzerine Refet Angın, tarih öğretmeni olmaya karar verir.

İLK 'YILIN ÖĞRETMENİ'

Haberin Devamı

1955 - 1975 yılları arasında Ankara'da görev yapan Angın, Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi Müdüreliğini de yürütür. Daha sonraki meslek hayatını İstanbul'da sürdüren Angın, Atatürk'ün 100'üncü yaş kutlamalarında görevlendirilir. İlk öğretmenler gününde ise yılın öğretmeni seçilir. Tarih öğretmenliğinden 1982'de emekli olan Refet Angın, Yıldız Teknik Üniversitesi Senatosu'nun 29 Haziran 2006 tarihinde aldığı kararla onursal doktora unvanını aldı.

Uzun yıllar İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Bakanlık Danışmalığı yapan Angın, bu görevini sürdürüyordu.

DHA